08:23 / 08.06.2021.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

U Vukovaru su snimljene završne scene dokumentarnog filma o stranim dragovoljcima koji su došli braniti Hrvatsku. Film "1991. Tko je tvoj bližnji" govori o ljudima koji su se, u ozračju neizvjesnosti u kasnu jesen 91., uključili u obranu vođeni isključivo osobnim osjećajem nepravde. No društvo ih i danas, 30 godina nakon toga, naziva plaćenicima. U emisiji Prva crta od 9:30 gostuju autori filma.

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Očuvanju našeg psihičkog zdravlja u stresnim okolnostima uvelike pomažu dobri partnerski odnosi. O tome kako je pandemija utjecala na partnerske odnose, ali i o tome kako su partnerski odnosi utjecali na naš život s pandemijom, u današnjim Poveznicama od 13:10 govori psihologinja dr. Željka Kamenov.

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru
od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas se prisjećamo pjesama Zdenka Runjića.

U terminu Malih formi od 18:05 premijerno poslušajte djelo Luke Galešić Djevojke. Kratki ulomak iz života dviju prijateljica, milenijalki, Tene i Sare. Prizori iz njihove svakodnevice u kojima se sve vrti oko mladića Maka. Tena je zaljubljena, a Sara joj savjetuje susret "u živo". Problem je što u vrijeme pandemije Covida-19 kafići ne rade. A problem je i to što je Tena previše uzbuđena prije susreta s Makom i za ohrabrenje popije malo previše alkohola.

Ciklus Oda-birano od 18:15 u četiri emisije donosi svijet tanga u reprodukcijama biranih koncerata kojima je obilježena i 100. obljetnica rođenja Astora Piazzolle, skladatelja koji je ples tanga proslavio u skladbama za koncertne i operne pozornice. Bandoneonist i skladatelj iz Buenos Airesa koji živi i radi u Švicarskoj, Marcelo Nisinman, sa svojim je sastavom nastupio prošle godine u studiju Radio Bremena i za njihov ciklus "Harmonije svijeta" oblikvao program u kojem su bile uvrštene njegove skladbe, ali i aranžmani skladbi Piazzolle, pa i tango verzije djela Bacha, Buxtehudea, Purcella i Stravinskog.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo premijeru priče Nataše Ozmec Duboko u šumi.

U sklopu Večernjeg programa Uvijek Prvi od 20:15 u Kulturnom kolokviju kod Sonje Batinić gostuje povjerenik nastupa Hrvatske na 17. Venecijanskom bijenalu arhitekture arhitekt, Idis Turato.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Oda-birano / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 20 sati na programu je emisija Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija donosimo snimku koncerta sopranistice Maje Sremec i pijanista Viktora Čižića, održan 8. ožujka 2021. u Maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, u sklopu 54. Tribine mladih glazbenih umjetnika "Darko Lukić".

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Od podija do podija / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!