09:00 / 06.07.2021.

Autor: HRT

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

U Ljetu na Prvom od 8:05,  kojeg emitiramo iz HRT-ova studija u Splitu, govorimo o očekivanjima malih brodara i obiteljskih iznajmljivača u Splitsko dalmatinskoj županiji. Hoteli u Supetru na Braču već zatvorili rezervacije za drugu polovinu srpnja. Kampovi popunjeni na oko 40 posto. Francuzi u noćenjima ostvarili rast od 300%, važna im je sigurnost i najčešće dolaze zrakoplovima. Gost je direktor TZ SDŽ Joško Stela. Poručuje: Ostanimo u zelenom. Vodimo vas i u srce nekadašnje Poljičke republike. U Gatima čak 40 kuća za odmor s bazenima, gosti dolaze i zbog dobre hrane, ali i kulturne i povijesne baštine.

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kako arhitekturi dodati vrijednost implementacijom bilja? Otkriva arhitektica Tanja Herr u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30.

Na primjeru života trgovačke obitelji Hirshler/Zalan iz Donje Dubrave koja je obilježila gospodarski i kulturni život toga kraja tijekom cijelog 19. i u prvim desetljećima 20. stoljeća, vidjet ćemo kako je izgledao život u srednjoeuropskim salonima bogatih trgovaca i novopečenih plemenitaša u to vrijeme. Tko se gostio za stolom kod Zalanovih i tu učio pravilima ponašanja, kakve je izazove obitelji donio Drugi svjetski rat i poraće, te kako je, malo pomalo, obiteljsko ekonomsko carstvo propadalo, u emisiji Poveznice od 13:10 otkriva nam Janja Kovač, kustosica u Muzeju Međimurja u Čakovcu.

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas se prisjećamo pjesama skladatelja Nenada Ninčevića.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Ulderika Donadinija Doktor Kvak. Veleučenom gospodinu profesoru Aktoviću javljeno je da je ostao bez svih svojih počasti i položaja, a za njega to vodi isključivo prema samoubojstvu. Ono što ga jedino zaokuplja jest način na koji će to učiniti. U postupak će se uključiti i doktor Kvak, odnosno – čovjek žabljega lica.

Nekoliko dana uoči datuma na koji se prije 90 godina u Zagrebu rodio orguljaš i skladatelj akademik Anđelko Klobučar u emisiji Oda-birano od 18:15 ponovno donosimo dokumentarno-glazbenu priču ostvarenu godine 2017. u kojoj autor Dario Poljak bilježi sjećanja koja iznose akademik Frano Parać, orguljašica Hvalimira Bledšnajder te Pavao Mašić , orguljaš i čembalist, stručnjak upravo za orguljski opus Anđelka Klobučara, zahvaljujući kojem je i počeo svirati orgulje, a u vrijeme snimanja razgovora pripremao je objavljivanje njegovih sabranih djela za to glazbalo.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo talijansku bajku Čarobnjak Savino.

Folklorni koncert od 22:30 donosi posebnu emisiju kojom će se obilježiti 200. obljetnica rođenja Paje Kolarića, jednog od istaknutijih hrvatskih skladatelja, obrađivača, svirača, dirigenta, ali i pedagoga s područja tamburaške glazbe, a prema nekima i njezina začetnika na našim područjima. Vrijednost i posebnost emisije čini i reportaža koju je na osječkom projektu "Dani Paje Kolarića" koji se održao 20.-29. svibnja 2021. godine snimila urednica ove emisije Ana Jazbec.

Uz njezino izlaganje kao doktorandice na Međunarodnom interdisciplinarnom umjetničko-znanstvenom skupu "Pajo Kolarić i njegovo doba" koji je bio samo jedan od mnogih elemenata ovog pomno osmišljenog osječkog projekta, u emisiji donosimo zvučne bilješke i razgovore snimljene između sesija skupa s izlagačima i voditeljima sesija o njihovim dojmovima i novim saznanjima o djelovanju Paje Kolarića kao svestranog umjetnika čiji su takav lik i djelo plodno poslužili za realizaciju ovog interdisciplinarnog projekta osječke Akademije za umjetnost i kulturu. O toj instituciji i daljnjim projektima, ali i o studiju tambure i općenitoj tamburaškoj sceni i glazbi danas i njezinu razvoju u zadnje vrijeme, doznajemo iz razgovora sa skladateljima, dirigentima, profesorima, tamburašima i drugim zanimljivim sugovornicima u okrilju zanimljivih koncerata koje smo također popratili u sklopu "Dana Paje Kolarića".

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Uz profesore osječke Akademije i organizatore ovog vrijednog projekta Blanku Gigić Karl, Damira Šebu, Hrvoja Mesića, Snježanu Barić-Šelmić, Igora Mavrina, Anu Popović i Sunčanu Bašić, u emisiji uz skladatelje Mladena Tarbuka, Sinišu Leopolda i Davora Bobića te mladog Juricu Hrenića, sudjeluju i mladi interpreti tamburaške glazbe Marko Blašković i Zlatko Galik, ali i dirigent Marko Sesar, jezikoslovac Željko Jozić te dugogodišnja tajnica Tamburaškog društva koji dugi niz godina nosi ime po njegovu osnivaču Paji Kolariću Vesna Mores.

Uz tu vrijednu reportažu iz koje doznajemo i najaktualnije te buduće vijesti ovoga područja, emisiju će upotpuniti probrane i vrijedne interpretacije glazbe Paje Kolarića iz bogate Fonoteke HRT-a u čijoj svoje najveće mjesto zauzima Tamburaški orkestar HRT-a koji ove godine također obilježava svoju obljetnicu i to vrijednih osam desetljeća djelovanja kao jedinstvenog profesionalnog ansambla Hrvatske radiotelevizije, ali i šire.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 20 sati izdvajamo emisiju Andromeda koja educira javnost i podiže svijest o svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Foto: Andromeda / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 21 sati možete pratiti izravni prijenos svečanog otvorenja 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu u Zadru. Na programu su Blještavi Bakanal koji pripada egozitkom nadahnutom francuskom opernom repertoaru, divlja svečanost Filistejaca u kojoj oni ne slute fatalan kraj koji će im donijeti biblijski junak, u operi Samson i Dalila Camillea Saint-Saensa. Treći koncert za klavir i orkestar Borisa Papandopula virtuozno je djelo, koje šarmantno poseže za jazz inspiracijom, Simfonijska pjesma Les Préludes uvodi nas u svijet genija romantizma, Franza Liszta, čija je snažna sugestivnost u ovom djelu nadahnuta istoimenom odom Alphonsea de Lamartinea. Nastupa Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Dirigent je Ivan Hut.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!