07:41 / 14.09.2021.

Autor: HRT

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

U emisiji o kazalištu Lica i sjene od 10:05 vodimo vas na Pif Međunarodni festival kazališta lutaka, vodimo vas i na put na kojem su potrebni hrabrost, srce i mozak, put kojim kreću junaci Čarobnjaka iz Oza kojega sa Zagrebačkim kazalištem mladih stvara redateljica Saša Broz, a saznat ćemo i kako se “Papa Franjo hrva sa svojim anđelima” u premijernoj predstavi Zlatka Pakovića na festivalu Nosi se u Zadru.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 povijesničar Hrvoje Gračanin vodi nas u povijest međurječja Dunava, Drave i Save i govori nam o plemenima koja su se ondje smjenjivala od kasne antike do ranog srednjeg vijeka. S prof. Gračaninom razgovarala je Maja Raguž.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Umjetnost u mreži / HR1

Epidemije, ratovi i prirodne katastrofe poput poplava i potresa, u ljudima su oduvijek budili osjećaje nesigurnosti i straha zato što ih je teško ili nemoguće kontrolirati. U isto vrijeme, takve su situacije bile i izazov za pojedince i za društvo; u svakoj su se nevolji tražili i pronalazili načini za njezino sprečavanje u budućnosti ili umanjivanje neželjenih posljedica. Kako su se Varaždinci u prošlosti nosili s nedaćama i katastrofama, pokazuje izložba “Dati volju za nevolju” Muzeja grada Varaždina, kroz koju vas vodimo u današnjim Poveznicama od 13:10.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Poveznice / HR1

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru
od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas se prisjećamo pjesama Stjepana Jimmya Stanića.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Jasne Ažman i Lade Martinac Kralj: Spomenari i spomeni Brlićevca - Sklonište. Spomenari obitelji Brlić zasnovani 1889. godine bili su zamišljeni kao knjiga dojmova gostiju koji pohode obiteljsko imanje Brlićevac i kao kronika vinogradarskih radova. Ova mala forma bavi se sklonošću Ivane Brlić Mažuranić zapisivanju svakodnevnih događaja i važnih sitnica koja se tako dobro uklapala u tradiciju obitelji Brlić.

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Male forme / HR1

Uz aktualnu 100. obljetnicu rođenja Astora Piazzolle skladatelja koji je ples tanga proslavio u skladbama za koncertne i operne pozornice, ciklus Oda-birano od 18:15 donosi u dva dijela priču o skladatelju, njegovu životu i odnosu prema argentinskome plesu koji je na poseban način preobrazio i učinio popularnim diljem svijeta.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRA1 / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 premijerno smo pripremili priču Nataše Ozmec Majda i puž golač.

U Večernjem programu Uvijek Prvi od 20:15 govorimo o programu 30. Dana hrvatskog filma. Najavljujemo i Art Zagreb, četvrto izdanje središnjeg događanja hrvatskog tržišta umjetnina, odnosno prvi festival u organizaciji Ansambla LADO, Lado na Mažurancu.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Foto: Andromeda / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija donosimo snimku prvog koncerta u tridesetoj koncertnoj sezoni Gudačkog kvarteta Sebastian, održanog 4. studenog 2019. u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, s djelima Anđelka Klobučara, Ludwiga van Beethovena i Roberta Schumanna.

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Od podija do podija / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!