08:07 / 21.09.2021.

Autor: HRT

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Tko je bio Milton Glaser? Sve o njemu, i kako smo povezani s njim u Zagrebu, poslušajte u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30.

O idejama na kojima se temelji UNESCO-va Konvencija o očuvanju nematerijalne kulturna baštine te o teorijskim i praktičnim pitanjima koja otvara njezina primjena, u današnjim Poveznicama od 13:10 govori prof. dr. Naila Ceribašić s Instituta za etnologiju i folkloristiku. Urednica emisije je Irena Plejić Premec.

U terminu Malih formi od 18:05 premijerno emitiramo djelo Višnje Biti Priče o Romima-Mi volimo djecu.

Uz aktualnu 100. obljetnicu rođenja Astora Piazzolle, skladatelja koji je ples tanga proslavio u skladbama za koncertne i operne pozornice, ciklus Oda—birano od 18:15 donosi u dva dijela priču o skladatelju, njegovu životu i odnosu prema argentinskome plesu koji je na poseban način preobrazio i učinio popularnim diljem svijeta.

"U svijetu tanga" donosi reprodukciju koncerta radijskog orkestra Zapadonjemačkog radija koji je upravo uz Piazzollin stoti rođendan u ožujku ostvario koncert njegovih najpoznatijih skladbi i pjesama u aranžmanima za orkestar, uz glas Romine Balestrino, bandoneon Orlanda Dibela, te pod dirigentskim vodstvom Patricka Langea.

Večeras u terminu Priče za velike i male od 19:50 objavljujemo priču Nade Mihoković-Kumrić Zmaj Hrabren.

Večernji program pod naslovom Uvijek Prvi – Kultura, posvećen kulturnim zbivanjima, poslušajte u 20:15. Najavljujemo zagrebačku monografsku izložbu Tisje Kljaković Braić – Spomenik živom čoviku, kao i domaće filmske festivale koji su u tijeku (16. DOKUart – Međunarodni festival dokumentarnog filma u Bjelovaru i 17. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS u Zagrebu). Dizajnom se, pak, bavimo u prilogu posvećenom Tjednu dizajna, PLAN D.konferenciji 2021: Tektonski pomaci te desetljeću Prostorije u HDLU-u.

U Kulturnome kolokviju gostuje povjesničarka umjetnosti Sandra Križić Roban – kustosica izložbe Žene i fotografija u Hrvatskoj između 1950-ih i 1970-ih u splitskoj Galeriji umjetnina. Ana Krois s njom je razgovarala o ženama u fotografiji, ali i o potrebi osnivanja ustanove koja bi se brinula o fotografskim opusima fotografkinja i fotografa.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 18:35 minuta poslušajte emisiju Linija povjerenja koja se bavi problemima svih vrsta ovisnosti i raznim psihološkim temama, a gosti su psihijatri i drugi stručnjaci koji rade na području mentalnog zdravlja.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

U emisiji Vrijeme je za jazz od 19 sati slušat ćemo glazbu s albuma Interstellar Space Johna Coltranea u povodu obilježavanja 96. rođendana tog velikana jazza. U telefonskim razgovorima o programu će govoriti saksofonist Saša Nestorović i bubnjar Jan Ivelić koji će 23. rujna s početkom u 19 sati izvoditi skladbe s tog albuma u Etnografskom muzeju u Splitu, te Silvio Braica, organizator koncerta i veliki poznavatelj Coltraneova stvaralaštva.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!