07:59 / 28.09.2021.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

U emisiji o kazalištu, Lica i sjene, od 10:05 vodimo vas u zagrebački teatar ITD na Dramu o Mirjani i ovima oko nje poznatog pisca Ivora Martinića u kojoj je on i redatelj i glumac. Nakon priče o ženi u čijem se životu mnogi mogu prepoznati slijedi dramska priča o autizmu u kazalištu Mala scena, a saznat ćemo i što nas čeka na Festivalu kazališta za djecu i mlade Mali Marulić u Splitu te kakav je dojam ostavila predstava Obitelj koja tematizira tešku temu samoubojstva u režiji slavnog švicarskog redatelja Mile Raua.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Na tlu Hrvatske nekada je bilo stotinjak sinagoga, no strahote rata preživjele su tek njih tri. O sinagogama, kao vrijednoj kulturnoj i arhitekturnoj baštini, govorimo danas u emisjji Umjetnost u mreži od 12:30.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Umjetnost u mreži / HR1

Kada se i kako Hrvatska priključila potpisnicama UNESCO-ove Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine? Kako se UNESCO-ov program nematerijalne baštine razvijao i mijenjao, te kako procijeniti njegove učinke na zajednice nositeljice zaštićenih kulturnih dobara - o tome govorimo u Poveznicama od 13:10.

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru
od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas se prisjećamo pjesama Gibonnija.

Od 18:15 nagrađivani ciklus Oda-birano na početku svoje 10. sezone emitiranja posebnom emisijom obilježava 50. obljetnicu Hrvatskoga proljeća. O sudbini i okolnostima u kojima je postao nepoćudan jedan od najvećih, najpopularnijih i najnagrađivanijih pjevača šezdesetih godina prošlog stoljeća, publicist i političar Vice Vukov postao nepoćudan, istraživala je muzikologinja Kristina Lučić-Andrijanić u radu koji je bio predstavljen na posebnome simpoziju uz obljetnicu Hrvatskog proljeća.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Sunčane Škrinjarić Gospođica Neću.

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 govorimo o projektu Zagrebački Vasarely, vrijednom restauratorskom pothvatu koji je rezultat međunarodne interdisciplinarne suradnje stručnjaka Hrvatskog restauratorskog zavoda, restauratora iz centra u Marseju te stručnjaka iz Fondacije Vasarely. Donosimo također pregled dosadašnjih aktivnosti Ministarstva kulture i medija u godini čitanja, kao i nove projekte koje ono provodi. Najavljujemo i nadolazeći 14. Subversive Film Festival.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Oda-birano / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Foto: Andromeda / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Opera Porin nije učestala na hrvatskim opernim pozornicama. O njoj se više govori i piše. U monografiji o Vatroslavu Lisinskom, objavljenoj 1969., Lovro Županović donosi prosudbu o djelu koja se danas uzima kao standard. Muzikolog, dr. znanosti Dalibor Davidović u svojemu radu "Svršetak Porina" analizira Županovićevo tumačenje te opere. U današnjoj emisiji Poslije zvuka od 22:30 na Trećem programu Hrvatskoga radija čut ćemo prvi dio teksta uz ulomke snimke "Porina" koju su solisti, Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije objavili 2020. pod ravnanjem Pavla Dešpalja.

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Poslije zvuka / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!