07:55 / 05.10.2021.

Autor: HRT

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a, ovoga utorka, među ostalim preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu nadahnula je mlade programere koji su još prije nekoliko godina počeli skicirati i pisati scenarij za kompjutersku igru Battle of Vukovar. Pridružili su im se i vukovarski veterani kako bi zajedničkim snagama napravili što vjerodostojniju Vukovarsku ratnu kompjutersku igru kakve u svijetu igraju stotine milijuna ljudi. Nakon Vukovarske bitke igra će se nadograđivati i drugim operacijama i bitkama, sve do nikad izvedene akcije Vatrene Kočije. Tema je emisije Prva crta od 9:30.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Prva crta / HR1

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana .

U današnjoj emisiji Minijature za radoznale od 12:23 putujemo na Petrovu Goru gdje smo posjetili Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna.

Što je to dobar dizajn i... tko je dobar dizajner? Tražeći odgovore na ta pitanja, upoznajemo Mirka Ilića, u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskog radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Minijature za radoznale / HR1

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas se prisjećamo pjesama Gibonnia.       

Od 18:15 u ciklusuOda-birano ekskluzivno donosimo peterodijelni serijal belgijskog radija koji je ostvaren uz 50. obljetnicu smrti velikog skladatelja Igora Stravinskog. Autorica Axelle Thiry u dramatiziranoj priči osvjetljava okolnosti u kojima je nastalo baletno remek-djelo "Posvećenje proljeća", koje je izazvalo nezapamćen skandal na praizvedbi 1913. godine. U prvoj epizodi doznajemo o početcima suradnje Igora Stravinskog i trupe "Ballets Russes", te o nastanku baleta "Žar ptica".

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Oda-birano / HR1

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Ive Gruić: Velika stabljika graha.

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 pozornost posvećujemo konzervatorima koji su prošloga tjedna nagrađeni za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine, preporučujemo filmove koje možete vidjeti na 7. manifestaciji Rendez-vouz au cinéma u domaćim kinima te najavljujemo premijeru, kao i program sezone Satiričnog kazališta Kerempuh. U Kulturnome kolokviju gostuje, pak, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, dr. David Smith.

 

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andormeda, kultna radijska emisija o Svemiru

Andormeda, kultna radijska emisija o Svemiru

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 22:30 u emisiji Poslije zvuka u monografiji o Vatroslavu Lisinskom, objavljenoj 1969., Lovro Županović donosi prosudbu o djelu koja se danas uzima kao standard. Muzikolog, dr. znanosti Dalibor Davidović u svojemu radu "Svršetak Porina" analizira Županovićevo tumačenje te opere. U današnjoj emisiji čut ćemo drugi dio teksta uz ulomke snimke "Porina" koju su solisti, zbor i simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije objavili 2020. pod ravnanjem Pavla Dešpalja.

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Poslije zvuka / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!