Ovoga utorka preporučujemo

12.10.2021.

05:43

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a, ovoga utorka, među ostalim preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kako su na modu ženskog donjeg rublja utjecali sport i glazba, kada su izmišljeni dijelovi donjeg rublja koje danas smatramo neophodnima, tko je nosio najslavnije filmske kombinee na svijetu i zašto je Christian Dior mislio da je rublje ključ elegancije, saznajte u današnjoj emisiji Poveznice od 13:10, u drugom nastavku priče posvećene povijesti donjega rublja.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Poveznice / HR1

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe.. Danas slušamo pjesme Arsena Dedića.

Galerija
Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija, Foto: Stari saksofon/HR1
Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija, Foto: Po vašem izboru/HR1

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Davora Mojaša: Edenski đardin. Cvijeta i Dominko istjerani su iz raja, jer su jeli s drveta zabranjeni njegov plod – naranču. Pokazat će se da je zavodljivi, ali manipulativni Bog zapravo slikar, stari majstor opsjednut novom slikom edenskoga đardina.

 

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Male forme / HR1

Od 18:15 u ciklusu Oda-birano ekskluzivno donosimo peterodijelni serijal belgijskog radija koji je ostvaren uz 50. obljetnicu smrti velikog skladatelja Igora Stravinskog. Autorica Axelle Thiry u dramatiziranoj priči osvjetljava okolnosti u kojima je nastalo baletno remek-djelo "Posvećenje proljeća", koje je izazvalo nezapamćen skandal na praizvedbi 1913. godine. U drugoj epizodi upoznajemo Vaclava Nižinskog koji je utjelovio Petrušku, te doznajemo kako je Stravinski istraživao drevne slavenske običaje.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 premijerno smo pripremili priču Željke Brajša: Kradljivica keksa.

 

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Oda-birano / HR1

U emisiji "Uvijek Prvi - kultura" od 20:15 predstavljamo novog šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a, Pascala Rophéa čiji mandat počinje u koncertnoj sezoni 2022./23.

Bavimo se izložbom Dragutina Trumbetaša Kroničar marginaliziranih glasova iz ciklusa Gastarbeiter, koja aktualno tematizira složenost migrantskog života i inkluziju ljudi u nove zajednice.

U filmskim minutama, pak, najavljujemo pregled recentnog njemačkog filma i komentiramo proglašenje hrvatskog kandidata za dodjelu Oscara.

Gost Kulturnog kolokvija" je hrvatski filmski redatelj, profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Zrinko Ogresta. Njegov posljednji film Plavi cvijet osvojio je Veliku Zlatnu arenu za najbolji film na Pulskom filmskom festivalu, a prekosutra kreće u redovitu kino-distribuciju.

 

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 20 sati možete pratiti emisijuAndromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.


Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Foto: Andromeda / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Opera Porin nije učestala na hrvatskim opernim pozornicama. O njoj se više govori i piše. U monografiji o Vatroslavu Lisinskom, objavljenoj 1969., Lovro Županović donosi prosudbu o djelu koja se danas uzima kao standard. Muzikolog, dr. znanosti Dalibor Davidović u svojemu radu "Svršetak Porina" analizira Županovićevo tumačenje te opere.

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 22:30 u emisiji Poslije zvuka čut ćemo zaključni dio teksta uz ulomke snimke "Porina" koju su solisti, zbor i simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije objavili 2020. pod ravnanjem Pavla Dešpalja.

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Poslije zvuka / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!