05:37 / 19.10.2021.

Autor: HRT

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a, ovoga utorka, među ostalim preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Selo Kostrići nedaleko od Hrvatske Kostajnice prozvano je najtužnijim selom u Hrvatskoj. Ondje je 1991. godine srpska paravojska ubila svih 16 mještana među njima i dvoje male djece, koja su najmlađe žrtve rata u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tridesetu obljetnicu zločina selo Kostrići dočekuje prazno i napušteno, dok je na sudu u Zagrebu napokon pokrenut postupak u odsutnosti protiv devetorice državljana Republike Srbije. Ovo je tema emisije Prva crta od 9:30.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Prva crta / HR1

Igramo se u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30! Kako obični ljudi osmišljavaju i prave igračke, a kako to čine pravi umjetnici? O tome, kao i o najstarijim i najkreativnijim igračkama Etnografskog muzeja u Zagrebu poslušajte u emisiji.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Umjetnost u mreži / HR1

Pariška soba dio je hrvatske kulturne baštine i već 120 godina svjedoči o povijesti hrvatskog školstva. I ona, kao i Hrvatski školski muzej, kojeg je Pariška soba dio stalnog postava, zbog potresa su ostali bez prostora koji je njihov dom. 

Ipak, zahvaljujući suradnji Pariška soba svoj je privremeni smještaj našla u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a u šetnju Pariškom sobom vas vodimo i mi u Poveznicama od 13:10.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Poveznice / HR1

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih. 

Po vašem izboru
 od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas slušamo pjesme Arsena Dedića.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Jasne Mesarić: Neonska carica. Poput malenog radiofonskog „Amarcorda“ ova nas začudna zvučna kratka igra uvodi u svijet generacije odrasle sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, koja kao da je izjednačavala umjetnost i život, koja je voljela umjetnost gotovo više od života


Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Male forme / HR1

Od 18:15 u ciklusu Oda-birano ekskluzivno donosimo peterodijelni serijal belgijskog radija koji je ostvaren uz 50. obljetnicu smrti velikog skladatelja Igora Stravinskog. Autorica Axelle Thiry u dramatiziranoj priči osvjetljava okolnosti u kojima je nastalo baletno remek-djelo "Posvećenje proljeća", koje je izazvalo nezapamćen skandal na praizvedbi 1913. godine. U trećoj epizodi doznajemo detalje o Debussyjevu baletu "Poslijepodne jednog fauna" koji je koreografirao Nižinski, te o skicama za Stravinskijev balet.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Oda-birano / HR1

U terminu Priča za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Nade Mihoković-Kumrić: Između kista i žezla.

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 govorit ćemo o hrvatskim dugometražnim filmovima na festivalima u Španjolskoj i Njemačkoj, kao i o filmu "Moj dida je pao s Marsa" Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop koji je osvojio dvije nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade u Isfahanu u Iranu.

Dakako, prisjetit ćemo se Ive Štivičića, autora prve hrvatske igrane dramske serije Kuda idu divlje svinje. Taj dramaturg, scenarist, dramski pisac, urednik i novinar bio je jedan od naših najplodnijih i najistaknutijih televizijskih scenarista, koji je pisao radijske i TV drame, TV scenarije te adaptacije dramskih tekstova.

U Kulturnom kolokviju ugostit ćemo, pak, njegovu kćer, poznatu spisateljicu Tenu Štivičić čija je najnovija drama "64" postavljena prošli tjedan u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Autorica koja karijeru stvara u Velikoj Britaniji govorit će o svojim dramama, probijanju na stranim pozornicama i projektima koji je očekuju.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Na Drugom programu od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.


Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Foto: Andromeda / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Nakon Muzičkog biennala Zagreb ove godine, u svojoj obljetničarskoj godini kada slave svojih uspješnih 20 godina, Cantus ansambl nastupit će i drugoga festivalskog dana na 58. Glazbenoj tribini, ove godine prvi puta u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, a prijenos koncerta možete pratiti od 19:30 na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Na programu će se naći nova djela Ante Knešaureka, Marka Bertića i Juraja Marka Žerovnika, ali i Sofije Gubajduline te Pétera Eötvösa. Kao solisti uz Cantus ansambl predstavit će se i Filip Novosel na braču, Stjepan Vuger na harmonici te Beáta Móri na cimbalu. Ansamblom će ovoga puta ravnati dirigent Ivan Josip Skender.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!