07:34 / 09.11.2021.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Dramatičnu epidemiološku situaciju u emisiji Izaberi zdravlje od 8:05 komentirat će voditelj Kriznog stožera KB Dubrava, infektolog prof. Bruno Baršić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije epidemiolog prof. Vladimir Mičović i klinički mikrobiolog i epidemiolog, iz Sveučilišne bolnice u Bonnu Marijo Parčina. O utjecaju pandemije na oboljele od šećerne bolesti razgovarat ćemo s predstojnikom Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac doc. dr. sc. Dariom Rahelić. Emisija će biti otvorena za pitanja slušatelja.

Uz 30 obljetnicu sjećanja na stradanje civila i branitelja Bogdanovaca u Hrvatskom domu Bogdanovci prikazat će se dokumentarno-igrani film Bogdanovci između zvijezda. Film donosi svjedočanstva o velikoj hrabrosti u četrdesetodnevnoj obrani malog slavonskog sela prema scenariju i priči zadnjeg zapovjednika Bogdanovaca Vinka Žanića, a na osnovi izjava branitelja koji su sudjelovali u ratnim događanjima u selu Bogdanovci pokraj Vukovara 1991. godine. O tome govorimo u emisiji Prva crta od 9:30.

U emisiji o kazalištu Lica i sjene od 10:05 donosimo priče o tri predstave neobičnih naslova U malu je uša đava, Sretna ne bila i Guja u njedrima. U malu je uša đava po knjizi Tisje Kljaković očekuje se u splitskom HNK-u, Sretna ne bila Ivane Vuković premijerno se odigrala u splitskom kazalištu Play drama, a Guja u njedrima dolazi nam iz gradskog kazališta Požega u kojoj glumi Ines Bojanić koja je na nedavno završenom festivalu Marulićevi dani u Splitu nagrađena za čak tri uloge.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 otkrivamo vam povijest kina Studentski centar.

U emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 nastavljamo priču o Franjevačkom samostanu i crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu. O ovom spomeniku kulture u samom centru Karlovca govori nam fra Mato Bašić.

Posjednici, trgovci, privrednici, političari, umjetnici i mecene; članovi varaždinske obitelji Leitner imali su velik utjecaj na razvoj kulturnog, društvenog i gospodarskog života grada od polovice 19. stoljeća do Drugog svjetskog rata. Svojim su načinom života i društvenim djelovanjem u Varaždin donosili duh moderne Europe. O obitelji Leitner u Poveznicama od 13:10 nam danas govore povjesničarka Spomenka Težak i povjesničarka umjetnosti Jelena Rančić iz Gradskog muzeja u Varaždinu.

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru
od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati pjesme rock grupe Prljavo kazalište.

Od 18:15 u ciklusu Oda-birano premijerno donosimo dokumentarni radiopis Donat, Katarina i Danijel u kojem autor Dario Poljak istražuje kako je rana glazba ljetos stigla iznova u Zadar, na festival Glazbene večeri u Svetom Donatu.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Vesne Kosec Torjanac; Jura na kredit.

U subotu je u 101. godini umro arhitekt Josip Uhlik. U Večernjem programu Uvijek Prvi od 20:15 tim povodom repriziramo Kulturni kolokvij snimljen 2016. godine kada je primio nagradu Vladimir Nazor za životno djelo u području arhitekture i urbanizma. Kako je reagirao na nagradu, tko su mu bili profesori, a tko kolege na fakultetu, što kaže o svojim realizacijama, a što o radu u Urbanističkom zavodu grada Zagreba te kakav je bio nekad, a kakav je danas odnos prema urbanističkoj struci? Samo su to neka od pitanja na koja je tada 95-godišnji arhitekt odgovorio urednici Sonji Batinić u Domu umirovljenika Trnje u kojem je živio sa svojom suprugom Nadom.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Oda-birano / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Foto: Andromeda / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija slušat ćete snimku koncerta pijanistice Martine Filjak, održan 18. kolovoza 2020. u Podrumima Dioklecijanove palače u Splitu, u sklopu 7. Piano loop festival.

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Od podija do podija / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!