08:37 / 02.03.2021.

Autor: Gorana Hegediš/HR

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Umjetnost u mreži u 12:30 otkrit ćemo sakrivene tajne hrvatske baštine, sasvim slučajno otkrivene u nekim zaboravljenim sobicama, skrivenim zakutcima i tajnim utorima. Priču o sakrivenom blagu našoj Maji Raguž ispričala je danas umirovljena profesorica Marinka Mužar, dugogodišnja djelatnica Ministarstva kulture i medija.

Iako možda nisu odmah očite, veze mode i stripa višestruke su i brojne; utjecaji i nadahnuća idu u oba smjera, a zanimljivo je uspoređivati i njihove uloge u društvu i popularnoj kulturi. U današnjim Poveznicama od 13:10 , hodajući izložbom Moda i strip u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, otkrivat ćemo upravo te veze, utjecaje, preplitanja i paralele, a vodit će nas kustosica izložbe Marijana Paula Ferenčić i muzejska pedagodinja Marta Kuliš Aralica.

U novoj emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas se prisjećamo pjesama skladatelja Tončija Huljića.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo drugi dio djela Irene Matijašević Budućnost poznaje samo krilate. Suptilan poetski triptih različitih ženskih glasova (koji su, možda ipak, samo jedan glas) o ljubavi, tjeskobi, svakodnevici, pisanju. Istodobno senzitivna i inteligibilna poezija Irene Matijašević otvara neke male usnule radiofonske prostore koji u nama potiču užitak, nježnost i hrabrost.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 u nizu emisija posvećenih ženskih glasovima i ženama u glazbi donosimo priču o Joan Baez, uz njezin 80. rođendan. Jedna je od osoba koje su obilježile turbulentno 20. stoljeće u kulturnom i javnome životu SAD-a. U emisiji donosimo odabrane dijelove s koncerta koji je 2018. godine održala u Göteborgu.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Tatjane Pokrajac Papucci Kako je tuga postala radost.

U Večernjem programu Uvijek Prvi od 20:15 gošća Kulturnog kolokvija bit će arhitektica, istraživačica i aktivistica Iva Marčetić. U nastavku programa analiziramo filmove "Vijesti iz velikog svijeta" i "Fatalna žena" te vas pozivamo na dvije zagrebačke izložbe - u Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na izložbu iz fundusa Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci te u Hrvatsko dizajnersko društvo na izložbu Nedeljko Dragić: Dizajn i ilustracija 1969.-1991.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija čut ćete snimku koncerta pijanista Andreasa Frölicha, održana u sklopu 6. Piano Loop festivala, 19. kolovoza 2019., u Etnografskom muzeju u Splitu.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

U 20:05 emitiramo emisiju Rijeka - arhitektura i grad: Dva nebodera - Dva grada. Rijeka - višekulturni grad, mjesto suživota različitih naroda iz srednje, istočne i zapadne Europe, nakon Prvog svjetskog rata proživljava veliku traumu. Podijeljen je između dviju država u dva grada - na talijansku Rijeku i jugoslavenski, odnosno hrvatski, Sušak koji se dalje zasebno izgrađuju. Krajem 1930-ih godina, u oba grada gotovo istodobno, niču dva nebodera. Iako imaju različite investitore i programe, oba zdanja materijaliziraju ambiciju i moć - gospodarsku i tehnološku, dvije države, dva društva.

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!