07:40 / 16.03.2021.

Autor: Gorana Hegediš

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Umjetnost u mreži u 12:30 poslušajte o razlozima umjetnica koje su posao morale potražiti u inozemstvu. 

Što obuhvaća pojam ekofeminizam? U čemu se to podudaraju interesi feminizma i ekoloških pokreta? Kojim se pitanjima bavi ekofeministička teorija i na kojim se idejama temelji? Na ova pitanja u emisiji Poveznice od 13:10 odgovara dr. Branka Galić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Poveznice / HR1

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas se prisjećamo pjesama skladatelja Tončija Huljića.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Romana Simića Na izlasku iz Yope. Maco Coolidge koji je već dvadeset godina sretno oženjen čovjek, na pustoj i pokvarenoj benzinskoj crpki susreće djevojku koja se tamo zaustavlja svojim starim, raskošnim autom. Maco Coolidge i djevojka započinju opasan poslijepodnevni razgovor na suncu, u pustoši krajolika i uzbuđenju neodređenih želja i namjera, žudnji i prepreka.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 ekskluzivno donosimo adaptaciju serijala Žene, glazba i kontrola pristupa, koji Europska radiodifuzijska unija predstavlja u dvadesetak zemalja. Autorice serijala, Iben Mogensen i Stine Danving, i njihove gošće preispituju prakse zbog kojih još uvijek rijetko nailazimo na glazbu - skladateljica. U drugoj od četiriju epizoda "Borbene" pitaju se jesu li za uspjeh skladateljica dovoljni talent, trud i otpornost, ili im na putu stoje i strukturni problemi: je li dovoljno snažno željeti uspjeh, ili obiteljske i obrazovne prilike često već u korijenu sasijeku planove skladateljica.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Nade Mihaljević Rođendan nepobjedivog sunca.

U večernjem programu Uvijek Prvi od 20:15 u Kulturnom kolokviju gostuje filmski redatelj Ivan Ramljak, autor niza zapaženih i nagrađivanih dokumentaraca, među kojima je posljednji O jednoj mladosti upravo nagrađen Oktavijanom Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji dokumentarac u prošloj godini.

Najavljujemo međunarodni arhitektonski festival, To Spring with Oris, koji će okupiti 14 renomiranih arhitektica i uspješnih poslovnih žena, kao i najnoviju izložbu u zagrebačkoj Modernoj galeriji koja predstavlja donaciju ciklusa "Portreti umjetnika" fotografa Nina Vranića. Rekapituliramo pet godina od otvaranja prvog Muzeja iluzija u Zagrebu čija je posljednja, 30. franšiza otvorena u New Delhiju, a naši filmski kritičari u domaćim kinematografima preporučuju filmove Djevojka koja obećava i ZF pustolovinu Hodajući kaos.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentiraju vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Foto: Andromeda / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija slušat ćete snimku koncerta violinista Zvonimira Krpana i pijanistice Petre Gilming održan u sklopu 26. memorijala "Franjo Krežma", međunarodnom susretu mladih gudača u Osijeku.

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Od podija do podija / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!