07:10 / 23.03.2021.

Autor: Gorana Hegediš

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1) 

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Umjetnost u mreži u 12:30 vodimo vas u prapovijesno doba zagrebačkog Gradeca. Što je, pored prapovijesne čizmice, još otkriveno u najnovijim istraživanjima u dvorištu zgrade Vlade RH, otkriva nam arheolog Hrvatskog restauratorskog zavoda Petar Sekulić.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Umjetnost u mreži / HR1

Kako je biti šišmiš u doba korone govorimo u emisiji Poveznice od 13:10.

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas se prisjećamo pjesama skladatelja Tončija Huljića.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 ekskluzivno donosimo adaptaciju serijala Žene, glazba i kontrola pristupa, koji Europska radiodifuzijska unija predstavlja u dvadesetak zemalja. Autorice serijala Iben Mogensen i Stine Danving i njihovi gosti preispituju prakse zbog kojih još uvijek rijetko nailazimo na glazbu - skladateljica. U trećoj epizodi Besplatne note i neplaćena radna snaga proučavaju očekivanja koja društvo ima od žena i istražuju koliko je važno imati dovoljno vremena i dovoljno prostora za stvaranje.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Mladena Kopjara Čarobnjakovi darovi.

Od Petrinjskog potresa prošla su skoro tri mjeseca, a cijelo to područje još uvijek se trese. O tome kakvi su podaci o štetama na kulturno povijesnim građevinama na potresom pogođenom području i kakva je situacija s obnovom kulturne baštine, doznat ćemo više u razgovoru s pročelnicom Konzervatorskog odjela u Sisku, Ministarstva kulture i medija Ivanom Miletić Čakširan s kojom u večerašnjem Kulturnom kolokviju od 20:15 razgovara Ana Krois.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Oda-birano / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Foto: Andromeda / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 22:30 u emisiji Poslije zvuka čitamo ulomke iz knjige Tragom hrvatske glazbene bašćine, koju je muzikolog Lovro Županović objavio u Matici Hrvatskoj 1976., a večeras ćete čuti treći dio eseja Europa još uvijek čeka s glazbom Blagoja Berse.

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Poslije zvuka / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!