08:13 / 30.03.2021.

Autor: Gorana Hegediš

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojemu donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

O svecima, zdravlju i umjetnosti poslušajte u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30.

Zašto bi djeca i mladi trebali čitati popularno-znanstvenu literaturu, i to odmah? Na koji način čitanje popularno-znanstvenih tekstova razvija kritičko mišljenje i intelektualni vokabular? Zašto je ono dobro za mozak i kako nam pomaže u snalaženju u društvu i kritičkom filtriranju informacija kojima smo okruženi? Zašto danas mnogi ljudi čak i nakon dugih godina obrazovanja imaju nejasnu predstavu o tome što znanost jest i kako funkcionira? U emisiji Poveznice od 13:10, o ovim pitanjima govore autorice knjige Znatiželja, dr. Anita Peti-Stantić i Vedrana Stantić.

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas se prisjećamo pjesama skladatelja Tončija Huljića.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 ekskluzivno donosimo adaptaciju serijala Žene, glazba i kontrola pristupa koji Europska radiodifuzijska unija predstavlja u dvadesetak zemalja. Autorice serijala, Iben Mogensen i Stine Danving, i njihove gošće preispituju prakse zbog kojih još uvijek rijetko nailazimo na glazbu - skladateljica. U četvrtoj, ujedno završnoj epizodi Zaborav istražuju zašto se, pogrešno, smatralo da skladateljica prije nije ni bilo i kako ih vratiti u udžbenike i na koncertne podije.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Ljerke Šimara Zvjezdolina.

U sklopu Večernjeg programa Uvijek Prvi od 20:15 gost Kulturnog kolokvija je skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo. U drugome dijelu Večernjeg programa utorkom analiziramo filmove Boss Level i Billie Holiday vs United States. Otkrivamo i tko su prevoditelj koji su dobili nagradu Iso Velikanović, a pozivamo vas i u galeriju Hrvatskog dizajnerskog društva na izložbu Igora Manasteriottija Ideja, znak, object.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Od 20:45 ističemo prijenos kvalifikacijske nogometne utakmice za Svjetsko prvenstvo Hrvatska – Malta.

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Foto: Andromeda / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija donosimo snimku koncerta pijanistice Mije Pečnik, dobitnice Nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja, održan na 17. međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika "Ferdo Livadić" u Samoboru, 2020.

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Od podija do podija / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!