08:20 / 06.04.2021.

Autor: Gorana Hegediš

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 o izložbi Pisanice - splet hrvatskih i ruskih tradicija otvorenoj u Etnografskom muzeju govori kustosica izložbe Silvija Vrsalović.

U emisiji Poveznice od 13:10 govorimo o tome čemu služe reklame.

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas se prisjećamo skladbi skladatelja Drage Britvića.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Višnje Biti Hrapačuša. Kratka dokumentarna forma o posebnoj torti koja potječe iz Dola na Braču, a ime je dobila po bračkom kamenu na koji podsjeća njezina slatka kora od bjelanjaka, šećera i komadića nemljevenih jezgri oraha. Ovu tradicionalnu bračku tortu je Ministarstvo kulture proglasilo zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 nastavljajući niz posvećen ženama i glazbi ponovno donosimo dokumentarno-glazbenu priču Fragmenti o Dori u kojoj autor Zoran Brajević tragove prve hrvatske skladateljice istražuje kroz četiri glasa - onaj same Dore Pejačević kroz njezina pisma i zapise, bečke pijanistice Nataše Veljković koja otvara interpretacijski rakurs skladateljičina opusa, kustosice i ravnateljice muzeja u Našicama Silvije Lučevnjak koja otkriva životopisne detalje iz obiteljske povijesti, te glas skladateljice Mirele Ivičević koja stoljeće nakon Dore otvara priču o skladateljstvu takozvanoga "ženskog pisma".

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Đurđice Stuhlreiter Igre oblaka i sunca.

U 2021. - Godini čitanja gošća Kulturnog kolokvija od 20:15 je biblioterapeutkinja Ivana Bašić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i dopredsjednica udruge Balans centra za logopedagogiju i biblioterapiju, gdje aktivno radi na promicanju terapijskog djelovanja književnosti. U emisiji Uvijek Prvi - kultura govorimo o programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara, preporučujemo izložbu u zagrebačkoj Modernoj galeriji, koja obuhvaća djela iz pola stoljeća bogatog stvaralaštva suvremenog slikara i grafičara, profesora Nikole Koydla. Najavljujemo također neke nove filmske naslove u domaćim kinima.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Foto: Andromeda / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija možete slušati snimku koncerta flautistice Lucije Stilinović, dobitnice Nagrade "Ferdo Livadić", održanog na istoimenom 17. međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika u Samoboru 2020.

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Od podija do podija / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)


video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!