Ovoga utorka preporučujemo

15.02.2022.

07:42

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Sigurno smo svi čuli za sinkopu, ali sigurno smo svi i čuli sinkopu! Od tri sinkope u jezičnoj nas emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 i od 19:45 zanima jedna. 

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 vremeplovom se vraćamo u vrijeme kada je spikerica Božena Begović izrekla one poznate riječi Halo Halo ovdje Radio Zagreb čime se bavi istoimena predstava Zagrebačkog kazališta mladih, a saznat ćemo i Kad je stao svijet u drami Dore Delbianco što je novi naslov koprodukcije Istarskog narodnog kazališta i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca u Rijeci.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Umjetnost u mreži u 12:30 govorimo o hrvatskim novčanicama i kovanicama, kako su izgledale kroz povijest. O tome našoj Maji Raguž govori voditelj numizmatičarske zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu, arheolog Tomislav Bilić. 

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

Politički utjecaj u profesionalnim strukturama najvažniji je čimbenik zatvara začarane krugove korupcije, siromaštva, kriminala i onemogućuju nekom društvu promjene nabolje, kaže sociolog dr. Renato Matić. Teza je proizašla iz istraživanja koje je obuhvatilo nekoliko europskih zemalja, među kojim i Hrvatsku. Kakav je odnos politike i struke u Hrvatskoj i zašto je deprofesionalizacija države jedan od najrazornijih društvenih virusa, objasnit će nam dr. Renato Matić u Poveznicama od 13:10.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati skladbe Doris Dragović.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Male forme od 18:05 emitiramo djelo Jasne Mesarić: Crvena zraka.  Jedan fiktivni filozof i jedan fiktivni slikar, bore se sami sa sobom i svojim shvaćanjem svijeta.

Ciklus Oda-birano od 18:15 ponovno donosi dokumentarno-glazbenu priču "Evo kola koga je volja", zanimljivo istraživanje traga baštine i njezina života u suvremenome trenutku. Priča o linđu koju je u proljeće je 2018. godine mikrofonima bilježio autor Miroslav Pijaca u Slanome, Smokovljanima, Osojniku, Dubrovniku i Ošlju, otvara novi uvid u tradicijski ples koji je zapravo i profinjena ljubavna igra: kazivanja, pjevanja, sviranje i ples, priče iz života, dogodovštine i mitske predaje, u radiopisnom tkanju dugogodišnjeg tonmajstora i nagrađivanoga radiofonskog autora.

U terminu Priča za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Adama Rajzla: Nepobjedivi pijetao.

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 najavljujemo premijeru Halo, halo ovdje Radio Zagreb redateljice Pavlice Bajsić Brazzoduro i dramaturga Tomislava Zajeca u Zagrebačkom kazalištu mladih, kao i predstavljanje hrvatskih filmskih klasika u Zagrebu, odnosno posvetu preminulom američkom filmskom glumcu Deanu Stockwellu u Splitu.

U povodu odlaska legende hrvatske animacije, jednog od naših najznačajnijih ilustratora, karikaturista i strip-umjetnika te jednog od ključnih ljudi Zagrebačke škole crtanog filma i Animafesta, Borivoja Dovnikovića – Borde emitiramo Kulturni kolokvij.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu u emisiji S mjerom od 9:40 te od 16:40 mjerimo međunarodno usustavljenim mjernim jedinicama, osnovnima i izvedenima. Ali svakodnevno su nam korisne i neke koje nisu u sustavu, ali su iznimno dopuštene! Temu za ovu epizodu pripremio je dr. sc. Zvonimir Jakobović.

Od 20 sati na rasporedu je Andromeda emisija koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu od 20 sati možete pratiti prijenos koncerta iz ciklusa Sfumato iz Laube u Zagrebu. Sudjeluju Zbor HRT-a, Trio Eusebius, solistica violistica Hiwote Tadesse i dirigent Sebastjan Vrhovnik.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!