Ovoga utorka preporučujemo

22.02.2022.

07:42

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Izbjegnimo zbrku i podsjetimo se razlike u značenju: Zahvala "zahvaljujem se" znači posve nešto drugo od "zahvaljujem". O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 družimo se s amaterima ranih generacija u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu Pentravcima koji su proizašli iz planinarskog društva i Dramskim studijom Tirena koji godinama uspješno radi s mladima, a saznat ćemo i kako se Ana Kvrgić snalazi u ulozi Krležine bake u predstavi „Djetinjstvo u Agramu“ koja se u režiji Senke Bulić i produkciji kazališta "Gavella" i Festivala Miroslav Krleža očekuje u Kulturnom centru Travno.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Ivan Meštrović bio je jedan od najcjenjenijih portretista svoga vremena.

"Što je više gledam, više mi se sviđa... ali me i uznemiruje", rekao je Vladimir Nazor o bisti koja ga prikazuje. Kako su to doživjeli drugi suvremenici velikog Meštrovića i kako je on radio portrete, poslušajte u emisiji Umjetnost u mreži u 12:30.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

Znameniti bečki tiskar Johann Thomas von Trattner – i knjižar iz 18. stoljeća nezaobilazno je ime u povijesti tiskane knjige u Europi. Uz tiskanje i prodaju knjiga, bavio se i nakladništvom, a svoje je djelovanje razgranao po cijeloj Habsburškoj monarhiji. Čime je zadužio hrvatsku povijest knjige saznajte u današnjim Poveznicama od 13:10.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati skladbe Željka Krušlina i Latino banda.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo drugi dio djela Jasminke Domaš: „Kadišl i nebeski putnici“. Ovaj kratki zapis ozvučuje intimne strahove židovskih djevojaka i mladića i užasnutost odraslih žena i muškaraca od budućnosti, od uhićenja, od deportacije.

Nova intrigantna dokumentarno-glazbena priča "Dečki" u ciklusu Oda-birano od 18:15 portretira četiri glazbenika koji na razmeđi klasične i alternativne glazbene scene nastoje izgraditi autonomni prostor kreacije i izražavanja. Glavni su akteri udaraljkaš Filip Merčep, skladatelj i muzikolog Tomislav Oliver, violončelist Vid Veljak i klarinetist Branimir Norac. Oni su autorici dokumentarca Nini Čalopek otvorili vrata svojeg glazbenog studija, ali i pripustili je u svijet svojih umjetničkih nastojanja.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo gruzijsku bajku Rogati car.

U sklopu večernjeg programa Uvijek Prvi od 20:15 gost Kulturnog kolokvija je Roman Šilje, od kraja prošle godine novi predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata. Koji će mu projekti biti najvažniji tijekom obnašanja te funkcije, u kakvom je stanju krovni strukovni savez arhitekata Hrvatske, kako ocjenjuje procese obnove nakon potresa u kojoj i sam sudjeluje, samo su neka od pitanja na koja odgovara u emisiji.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija u emisiji S mjerom od 9:40 te od 16:40 doznajemo kako mjerne jedinice postaju – slovo zakona?

Od 20 sati na rasporedu je Andromeda emisija koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 20 sati možete pratiti Tribinu Trećeg programa koja se , emitira uživo iz HRT-og studija Zvonimir Bajsić. Tema je: Hrvatska i Srpska književnost. Gosti su Ranko Matasović, Stjepan Ćosić, Lahorka Plejić Poje i Marko Alerić. Moderator je Jakov Blagojević.

Tribina Trećeg programa

Tribina Trećeg programa

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)


Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!