06:27 / 08.03.2022.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Iz vaših pisama za ovomjesečnu brzinsku epizodu izdvojili smo suvišni s u našoj emisiji, diskutabilni s u Bibliji te Đuru ili Jurja! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:40 te od 19:45. 

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 poslušat ćemo kako se dirljivim protestnim pismom protiv ruske invazije na Ukrajinu međunarodnoj javnosti obratio poznati ruski redatelj Lev Dodin. O važnosti dodira u teškim trenucima govori nam predstava Zagrljaj autorski projekt Ksenije Zec u zagrebačkom HNK-u dok nas predstava Bura u teatru Itd odvodi u traumatičan svijet izbjeglištva.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

U Poveznicama od 13:10 ovog i sljedećeg utorka ugošćujemo Biljanu Romić, autoricu knjige Ženski svijet britanske Indije. Iščitavajući dnevnike, pisma, memoare i druge zapise Britanki koje su živjele u Indiji za vrijeme britanske kolonijalne vlasti, autorica u traži odgovor na pitanje nude li nam njihovi zapisi neki drugačiji pogled na to razdoblje britanske i indijske povijesti? Mijenja li se slika kad o Britanskom Radžu pišu žene?

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru 
od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćemo slušati Dadu Topića.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Monike Herceg: “Adu Lovelace izjeda računalna logika, kasnije Ada izjeda Turinga”. Ovo je pjesma Monike Herceg o engleskoj matematičarki Adi Lovelace, rođenoj u Londonu, 1815. kao jedino zakonito dijete lorda Georgea Gordona Byrona i Annabelle Milbanke Byron.

Ciklus Oda-birano od 18:15 donosi drugi dio koncerta u čast onih koji su se tijekom povijesti borili za pravo glasa za žene, održanog u prigodi obilježavanja 100 godina općeg prava glasa u Švedskoj prošle godine.

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 najavit ćemo jedinstvenu izložbu ilustraciju Neustrašive žene, autorice Sonje Švec Španjol, u Gradskome muzeju Jastrebarsko. Bavit ćemo se i ženama u filmskoj industriji: jakim likovima, redateljicama i redateljima koji preferiraju snažne ženske likove te redateljicama i ženskim pričama u hrvatskome filmu. U Kulturnome kolokviju ugostit ćemo, pak, Voju Šiljka, doajena hrvatskog novinarstva, poznatog radijskog i televizijskog voditelja.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 20 sati na rasporedu je Andromeda emisija koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu od 20 sati u emisiji  Od podija do podija donosimo snimku četvrtog koncerta Zagrebačkog kvarteta u sezoni 2019./2020., održanog u Hrvatskom glazbenom zavodu, 12. veljače 2020. U izvedbi violinista Martina Krpana i Davora Philipsa, violista Hrvoja Philipsa i violončelista Martina Jordana, čut ćemo gudačke kvartete Ludwiga van Beethovena i Benjamina Brittena.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!