Ovoga utorka preporučujemo

15.03.2022.

07:49

Autor: HRT

default error photo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kako saznati kojeg je što roda? S nekim imenicama je jednostavno, a s nekima i nije, doznajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 govorimo koliko je glumačke virtuoznosti potrebno za Dvostruki aksl autorsku predstavu Dražena Šivaka i Mladena Vasarija, kakav to novi život na selu očekuju bivši branitelj i bivša misica u drami Ivana Vidića Kronika seoske ljubavi u produkciji Teatra Rugatino te kako su u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu postavili predstavu Guslač od marcipana o ukletom muzičkom geniju Franji Krežmi.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 poslušajte o putujućoj grupnoj izložbi Neustrašive žene. Izložba objedinjuje 100 ilustracija značajnih žena hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Ovu likovno i književnu priču s naglaskom na edukativni karakter izložbe koja će do kraja godine putovati Hrvatskom, pripremila je Maja Raguž.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

U Poveznicama od 13:10 nastavljamo razgovor s Biljanom Romić, autoricom knjige Ženski svijet Britanske Indije, o dnevnicima, pismima, memoarima i drugim zapisima kolonijalnih žena iz vremena Britanskoga Radža. Danas u njima tražimo one dijelove koji nam govore o svakodnevici tih žena: o tome kako su dolazile, kako su se snalazile i kako su doživljavale sebe, svoju ulogu i svoj život između dvaju svjetova.

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru
od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Slušat ćemo Dadu Topića

Ciklus Oda-birano od 18:15 donosi novu premijeru glazbenih priča Mali svjetovi glazbe u kojima autorica Andrea Grgić bilježi neslućene obrate koje glazba unosi u ljudske sudbine. Od disco kugle do vožnje gliserom, od samoposluge do pašnjaka - pratimo priče iz života i snova u formatu koji sjedinjuje kratke priče i play-listu birane glazbe. A glazba u trenutku otvara ili mijenja svijet, okruženje, misli i želje.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Nade Mihoković-Kumrić Mravica buntovnica.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati na rasporedu je Andromeda emisija koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija donosimo snimku prvog koncerta Zagrebačkog kvarteta u sezoni 2020./2021., održanog u Hrvatskom glazbenom zavodu, 29. rujna 2020. U izvedbi članova Zagrebačkog kvarteta: violinista Martina Krpana i Davora Philipsa, violista Hrvoja Philipsa i violončelista Martina Jordana, čut ćemo gudačke kvartete Ludwiga van Beethovena i Petra Iljiča Čajkovskog

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!