Ovoga utorka preporučujemo

22.03.2022.

07:29

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kako su se laboranti u laboratorijima iskrivili u labarante u labaratarijima? O tome govorimo u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 poslušajte razgovor s američkim redateljem i glumcem Jamesom Mironom koji se između ostalog bavi i rješavanjem sukoba putem kazališta, saznat ćemo i kako se zadarska Drama plus pozabavila turbulentnim odnosom oca i sina u predstavi Tko je ubio mog oca Eduarda Luisa te čuti kakav nam to izokrenuti svijet progonjenih i progonitelja nudi predstava Bam kabare kazališta slijepih i slabovidnih Novi Život.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U čemu je magija polaroidne fotografije? Kako se danas (s)nalaze mali umjetnički projekti? Doznat ćete u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 Sugovornik nam je student računarstva Luka Habuš.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

U ljeto godine 2020. zagrebački Muzej za umjetnost i obrt pridružio se kao partner međunarodnom projektu Europske unije pod nazivom ARTNOUVEAU2 - Jačanje kulturnog identiteta dunavske regije na temelju zajedničkog secesijskog nasljeđa.

U sklopu aktivnosti vezanih uz projekt snimljen je i film „Između Wagnera, Hoffmanna i Loosa: Stanovanje u Zagrebu u epohi secesije“. Njegova je autorica naša današnja gošća Poveznica od 13:10 , znanstvena suradnica u Muzeju za Umjetnost i obrt dr. Marina Bagarić.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi 18:05 emitiramo djelo Andree Zlatar: „Luna“. Na rubu esejističkog i osobnoga, gotovo dnevničkog, intimnog pisma, Andrea Zlatar donosi fino pripovjedno tkanje o punom mjesecu, o razlici između mjesečarenja i „mjesečarenja“, o luni kao pjesničkoj inspiraciji, ali i izvoru ozbiljne, tegobne nesanice.

Ciklus Oda-birano od 18:15 donosi novu dokumentarno-glazbenu priču "Cvit samoće" u kojoj je autorica Ivana Lulić istražila preobrazbu jedne umjetnice koja svoj istinski identitet i autentičnost spoznaje kroz samoću.

Radi se o projektu koji je ostvarila FreeDA Nera Immortelle, odnosno glumica i pjevačica Nera Stipičević, kroz predstavu "Cvit samoće" i podcast seriju "La Fleur de la Solitude", kao dio dugogodišnjeg istraživačkog procesa na temu suočavanja pojedinca s osobnim strahovima i važnosti otkrivanja vlastite autentičnosti kao dio odgovora na pitanje "Kako do sreće"?

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Tihomira Horvata: Popravljaonica snova.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 gost Kulturnog kolokvija je nezavisni televizijski producent, suvlasnik producijske kuće Drugi plan Miodrag Sila koji je za HRT proizveo seriju Šutnja koja se, uz velike pohvale, upravo prikazuje na malim ekranima.

Zašto je početkom dvije tisućitih, zajedno s Nebojšom Tarabom, krenuo u neizvjestan posao nezavisne televizijske produkcije, kako biraju svoje projekte i kako se snalaze u današnjoj nepreglednoj šumi raznih televizijskih formata, pitanja su na koja će odgovoriti gost Kultnurnog kolokvija.

No, prije svega osvrnut će se na činjenicu da je Šutnja jedan od posljednjih medijskih formata sniman u glavnom gradu Ukrajine prije početka rata u toj zemlji.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 20 sati na rasporedu je emisija Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

na Trećem programu Hrvatskoga radija od 20 sati u emisiji "Od podija do podija" donosimo snimku drugog koncerta Zagrebačkog kvarteta u sezoni 2020./2021., održanog u Hrvatskom glazbenom zavodu, 4. studenog 2020. U izvedbi članova Zagrebačkog kvarteta: violinista Martina Krpana i Davora Philipsa, violista Hrvoja Philipsa i violončelista Martina Jordana, čut ćemo gudačke kvartete Dmitrija Šostakoviča i Ludwiga van Beethovena. 


Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!