Ovoga utorka preporučujemo

14.12.2021.

07:50

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 čekaju nas Fedra i Frida, jedna žena rastrgana strastima iz pera klasika Jeana Rasina, a druga talentirana djevojčica drvene noge koja će jednog dana narasti u slavnu meksičku slikaricu. O jednoj govori predstava u Rijeci o drugoj kazalište Žar ptica u Zagrebu, a o iskustvima izbjeglištva na dirljiv način pripovijedat će nam predstava Da sam ptica u izvedbi Tarika Filipovića i Darije Lorenci Flatz.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 o stoneru, glazbenom žanru govori Nina Maštruko organizatorica ZEZ festivala.

U emisiji Umjetnost u mreži u 12:30 bit će riječi o skarabeju, dragocjenom predmetu u obliku kukca kotrljana ili balegara, koji je jedan od najčešćih i najljepših produkata staroegipatske umjetnosti.

U Poveznicama od 13:10 gošća je muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu, Mirjana Margetić, koautorica izložbe "U pokretu - O putujućim trgovcima kroz Istru i u Istri" koju, u virtualnom obliku, možete pogledati na stranicama muzeja.

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati skladbe Nenada Ninčevića.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 premijerno donosimo radijsku priču Peer Gynt Edvarda Griega – mangupske avanture i trolovske smicalice, koju je ostvario Finski radio kao dio njihova ciklusa Klasici, posvećenog nekima od najpoznatijih djela klasičnoga glazbenog repertoara. U ovoj epizodi, autorica Eva Tigerstedt raščlanjuje scensku glazbu koju je Edvard Grieg napisao za dramu Peer Gynt Henryka Ibsena.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Nade Iveljić Zečja pamet.

U emisiji Uvijek Prvi – kultura  od 20:15 doznajemo kako Udruga Povuci za kulturu približava hrvatsku kulturnu baštinu djeci predškolske dobi. U filmskim minutama najavit ćemo, među ostalim, retrospektivu filmova redatelja, Wong Kar-Waija u riječkom Art-kinu Croatia. U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je retrospektiva Sanje Iveković Make up - Make down. Kustosica je ravnateljica muzeja Branka Benčić. O toj izložbi, te planovima za Muzej razgovarat ćemo u Kulturnom kolokviju urednice Ane Krois.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija slušat ćete snimku koncerta Cantus Ansambla, mezzosopranistice Martine Gojčeta Silić, sopranistice Marte Schwaiger, saksofonista Saše Nestorovića i Dragana Sremeca te violinista Ivana Novinca, pod vodstvom Berislava Šipuša održan 23. studenog 2020. u Hrvatskom glazbenom zavodu, u povodu 75. obljetnice Hrvatskog društva skladatelja.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!