Ovoga utorka preporučujemo

03.05.2022.

07:40

Autor: G.H./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Je li nešto kancerogeno ili karcinogeno? U pomoć smo osim jezikoslovaca zvali i liječnike! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 poslušajte kako izgleda novo pokrenuto Virtualno kazalište Zlatka Boureka, kako je slavni njemački redatelj Thomas Ostermeier balzakovski obuhvatio sliku njemačkog društava 80-ih godina u gostujućoj predstavi Vernon Suboteks te što ćemo gledati na Međunarodnom festivalu Malih scena koji se u Rijeku vraća nakon dvije godine.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U Americi u samo jednoj godini u prosjeku bude krivo optuženo 4000 tisuće ljudi zbog pogrešnih iskaza svjedoka. Opravdano je, dakle, pitati se – možemo li vjerovati svjedocima? O tome koliko je vjerodostojno naše pamćenje razgovaramo s dr. Andreom Vranić s Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta u emisiji Poveznice od 13:10.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati Ivicu Šerfezija.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Ivane Gudelj: Trenutak kad sam zaronila. Ona je zakoračila u hladnu rijeku i dugo tamo stajala, osjetila snagu. Pa je napravila još nekoliko koraka i voda ju je zagrlila i progutala. Zaronila je u neki drugi svijet u kojem vladaju druga pravila.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

Ciklus Oda-birano od 18:15 ponovno donosi dokumentarno-glazbenu priču Puhači s tračnica nagrađivanog radijskog autora i kazališnog redatelja Hrvoja Korbara - priča je to koja nas upoznaje nas s puhačkim orkestrom ZET-a.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Senke Dodig: Začarani brod.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi - Kultura od 20:15 najavljujemo manifestaciju Drive-in kultura, najveći hrvatski drive-in festival u Sisku, Osijeku, Puli i Zagrebu, kao i recentne nastupe Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije. U Kulturnome kolokviju gostuje Zvonko Šeb, istaknuti "čovjek iz male radijske kutije", dugogodišnji Glavni urednik Radio Sljemena i Povjerenik za korisnike usluga HRT-a koji danas uživa u uzgoju lavande, aktivan je član Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb i Hrvatske gorske službe spašavanja. 

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija 18:35 možete slušati emisiju Linija povjerenja, emisiju u kojoj govorimo o problemu svih vrsta ovisnosti. Otvaramo različite teme iz područja ovisnosti i mentalnog zdravlja.

Linija povjerenja

Linija povjerenja

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 20 sati u emisiji "Od podija do podija" donosimo reprodukciju koncerta pijanistice Lucije Dogan, održanog u Galeriji Prica u Samoboru, 27. rujna 2021., u sklopu 18. izdanja Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika "Ferdo Livadić". Na programu su djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Borisa Papandopula i Roberta Schumanna.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

U 20:10 prikazujemo emisiju U svom filmu u kojoj gostuje kantautor i glazbenik Zoran Predin! On je neupitna ikona novog vala i najomiljeniji Slovenac u Hrvatskoj. Iza njega je više od 40 albuma, ali i nekoliko sjajnih knjiga!

U 21:05 prikazujemo BBC-jevu dokumentarnu seriju Svemir. Naziv četvrte epizode je Srce tame: Crne rupe. Oslanjajući se na neopisiv napredak tehnologije i znanstvenih spoznaja, serija otkriva čuda dostojna strahopoštovanja i prikazuje dramatične trenutke koji su odredili sudbinu Zemlje - pa tako i nas samih. 

Novo izdanje emisije Hrvatska za 5 na rasporedu je u 23:20. Na koji način glazbena umjetnost promiče zajedništvo, sklad i ljepotu? U emisiji govore Dubravko Palanović, Josipa Bilić i Marin Rabadan - skladatelj i kontrabasist, sopranistica te trombonist i skladatelj - vrsna imena hrvatske glazbene umjetnosti.


video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

U 20:05 prikazujemo četvrtu epizodu dokumentarne serije Drevne nadgradnje. Kineski zid presijeca zemlju na istočni i zapadni dio te je jedna od najzanimljivijih građevina na svijetu. To veličanstveno djelo tijekom dva milenija gradili su brojni naraštaji kineskih stanovnika.


U 21 sat ne propustite romantičnu dramu Jedan dan. Intrigantna i emotivna romantična drama s popularnom Anne Hathaway u glavnoj ulozi uspjela je adaptacija istoimenog bestselera britanskog pisca i scenarista Davida Nichollsa u režiji ugledne i nagrađivane danske redateljice Lone Scherfig. Priča o odrastanju i sazrijevanju, suočavanju sa životnim izazovima i porazima, o (ne)mogućoj ljubavi i prolaznosti života te o složenim obiteljskim i odnosima...

U 22:50 prikazujemo 16. epizodu osme sezone Crna lista. Liz (Megan Boone) i radna skupina prate nove tragove u svojoj istrazi N-13 dok Red (James Spader) poduzima korake da se ubaci u Townsendovu (Reg Rogers) zločinačku organizaciju. 

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!