Ovoga utorka preporučujemo

21.12.2021.

07:40

Autor: Narcisa Tkalčić Matuzić/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna javljanja novinara o glavnim događajima dana.

U emisiji Umjetnost i mreži od 12:30 poslušajte o radu akademskog slikara Alfreda Fredija Krupe. Taj je talentirani slikar naslijedio ime i talent svojeg djeda, poznatog slikara Alfreda Krupe, a u emisiji nam govori o njegovu utjecaju i odmicanju od njega potpuno novom tehnikom slikanja tušem.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

Gošća emisije Poveznice, od 13:10, jest dr. Rahela Jurković, kulturna antropologinja i autorica knjige Integracija azilanata u hrvatsko društvo. Saznat ćemo kako taj problem reguliraju naši zakoni i kako se provode, kako sami tražitelji azila i osobe koje su u Hrvatskoj dobile azil definiraju integraciju i koji su im najveći izazovi u prilagodbi novoj sredini.

U Melodijama s patinom od 17:30, urednik emisije Marin Margitić, koristeći se bogatom i dragocjenom fonoarhivom Hrvatskoga radija, nudi obilje vječno zelenih melodija svjetske i domaće produkcije. U emisiji se slušatelji mogu podsjetiti na sve glazbene žanrove prošlog stoljeća nepodložne trendovskim mijenama i ukusu masovne publike.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U ciklusu Oda-birano, koja je na rasporedu u 18:15, premijerno donosimo adaptaciju nagrađivane glazbeno-dokumentarne priče My Favourite Things, posvećene istoimenoj pjesmi, osobito inačici koju je snimio saksofonist John Coltrane. Autor i voditelj Andrew McGibbon s mnogim sugovornicima analizira Coltraneovu izvedbu i predstavlja četiri glavna glazbena elementa njegove inačice te poznate skladbe, koju su za mjuzikl Moje pjesme, moje snovi napisali Rodgers i Hammerstein. McGibbon također prati put pjesme My Favourite Things od brodvejskih pozornica preko jazz-klubova do božićnih top-lista te traži vezu "dječjih" stihova pjesme i Coltraneove potrage za duhovnošću i odmakom od ovisnosti.

Sudionici emisije, McGibonnovi sugovornici, snimili su i svoj hommage Coltraneu, odnosno vlastitu verziju skladbe, koju donosimo na kraju emisije, zaokružujući time njihove izjave, sjećanja i razmišljanja. U radijskoj priči koju je tonski oblikovao Nick Romero, ali i u posebnoj izvedbi pjesme, sudjelovali su saksofonisti Iain Ballamy, Xosa Cole i Trish Clowes, klarinetist Duncan Lamont, pijanisti Gareth Williams i Lewis Porter, basisti Jules Jackson i Jong Patitucci te bubnjar Andy Paresi (odnosno sam Andrew McGibbon).

Nakon što smo riješili planete općenito, večeras u emisiji Govorimo hrvatski od 19:45 bit će riječi o jednom konkretnom i njegovoj zvijezdi!

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Svakog utorka od 18:35 na Drugom programu Hrvatskoga radija možete slušati Liniju povjerenja, emisiju u kojoj govorimo o problemu svih vrsta ovisnosti. Otvaramo različite teme iz područja ovisnosti i mentalnog zdravlja.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 22 sata, u emisiji Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica, čitamo drugi dio memoarskog teksta o jednoj od ljubavi pisca Veda Mehte, Kilty.

Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica

Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!