Ovoga utorka preporučujemo

28.12.2021.

07:42

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 prisjetit ćemo se preminulog kazališnog i radijskog redatelja Ladislava Vindakijevića, saznat ćemo kako se u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu priprema predstava Genijalna prijateljica prema slavnom romanu Elene Ferrante te čuti kako je glumica Ana Marija Veselčić našla put do od Doma Sveta Ana u Vinkovcima do pozornice splitskog HNK-a.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 otkrivamo kako je na plesnim podijima Chicaga u 90-im godinama prošlog stoljeća stvoren glazbeni žanr footwork.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Škrinja: bakina, mornarska, kapetanska, svadbena.... Drvenih škrinja je puno, i sve su različite, ali ono što je u njima je za njihovog vlasnika ili vlasnicu uvijek pravo blago. Izrađene su vješto, tako da traju, gotovo vječno... neke su oslikavali i pravi umjetnici, no njihova umjetnička vrijednost je samo dio toga što one zapravo jesu o tome govorimo u emisiji Umjetnost u mreži u 12:30.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

U emisiji Poveznice od 13:10 vodimo vas u 18. stoljeće u svijet visokoga društva, krinolina i napudranih vlasulja, dvoraca i palača... Priču o toma vremenu će nam ispričati Karmen Levanić iz Državnog arhiva u Varaždinu.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati skladbe Damira Urbana.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Po vašem izboru / HR1

U terminu Malih formi od 18:15 emitiramo djelo Ivane Gudelj Trenutak kad sam zaronila. Ona je zakoračila u hladnu rijeku i dugo tamo stajala, osjetila snagu. Pa je napravila još nekoliko koraka i voda ju je zagrlila i progutala. Zaronila je u neki drugi svijet u kojem vladaju druga pravila.

Na izmaku godine koja je slavila 100. obljetnicu rođenja slavnog bandoneonista i skladatelja Astora Piazzolle u ciklusu Oda-birano od 18:15 donosimo još jednu glazbenu priču U svijetu tanga uz koncert koji je pod naslovom Tango, mi amor (Tango, moja ljubavi) objedinio neke od najpoznatijih tema tango glazbe u orkestralnim aranžmanima.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo litvansku bajku MRAZ I MRAZIĆ.

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 najavljujemo neke od najsjajnijih koncertnih susreta na Silvestrovo, odnosno lijepih novogodišnjih glazbenih nastupa u Hrvatskoj, te podsjećamo na neke od najpopularnijih filmova u razdoblju blagdana. U Kulturnome kolokviju gostuje omiljena hrvatska pjevačica, voditeljica i glumica, Sanja Doležal.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

U emisiji Od podija do podija od 20:15 na programu su Četiri godišnja doba - četiri koncerta za violinu, gudače i continuo Antonija Vivaldija, Godišnja doba - za klavir i Suita iz baleta Orašar Petra Iljiča Čajkovskog i Mađarski plesovi Johannesa Brahmsa.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!