08:00 / 04.01.2022.

Autor: HRT

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 poslušajte razgovor s glumicom Blankom Bart dobitnicom Nagrade Hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u predstavi Alabama Kazališta Virovitica. U razgovoru nam otkriva zašto joj je nagrađena majka Ruža prirasla srcu, kako je počela glumiti u kazalištu s 12 godina ali i zašto je oduvijek htjela igrati Brechtovu Majku hrabrost. 

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

U emisiji Umjetnost u mreži u 12:30 vodimo vas do Karlovca, idealnog renesansnog grada, no ovoga puta govorimo o njegovim baroknim zgradama i palačama. Našoj Maji Raguž o njima govori turistički vodič i prof. hrvatskog jezika i književnosti Ivančica Šebalj.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

U Poveznicama od 13:10 bavimo se temom mediteranska prehrane; što ona predstavlja, koliko je prisutna u praksi i u kojem je odnosu s drugim kuhinjama svijeta. O ovoj temi razgovaramo s dr. Jelenom Ivanišević koja se u Institutu za etnologiju i folkloristiku bavi antropologijom prehrane.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati skladbe Damira Urbana

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Po vašem izboru / HR1

Ciklus Oda-birano od 18:15 nastavlja u svojem terminu Tragom tanga uz poveznicu nezaobilaznog tango glazbala - bandoneon.

"Priča uz bandoneon" je priča o švedskome glazbeniku bandoneonistu i skladatelju Mikaelu Augustssonu koji je istraživač nepoznatih i neosvojenih prostora, ali i sakupljač različitih utjecaja koje amalgamira u svojoj glazbi. Povezan je s argentinskim tangom i nasljeđem Piazzolle, a vlastitu je životnu priču ostvario kao autobiografsku suitu "Mammas gata" odnosno "Mamina ulica" koju je uz glazbenike praizveo u studiju Švedskog radija u travnju 2021.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Nade Mihaljević: Bajka o bijeloj zmiji.

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 najavljujemo Potresne kronike, prvu knjigu o razornom potresu na Banovini koju je autor, Daniel Pavlić, nedavno predstavio u Sisku.

Govorimo o umjetničkoj reakciji na tehnološki napredak u svim područjima života, odnosno medijskoj instalaciji Dalibora Martinisa Umjetnik niske razlučivosti koju možete vidjeti u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar. U zagrebačkome kinu Tuškanac najavit ćemo retrospektivu filmova legendarnog američkog redatelja, Stanleyja Kubricka. U Kulturnome kolokviju gostuje, pak, hrvatski redatelj, prof. Branko Ivanda.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Na Drugom od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3) 

Na Trećem u emisiji Od podija do podija od 20:15 poslušajte snimku recitala pijanista Lovre Marušića, održanog u kolovozu 2020. u podrumima Dioklecijanove palače u Splitu, u sklopu 7. Piano Loop festivala. Za svoj koncert, odabrao je djela Domenica Scarlattija, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Roberta Schumanna

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!