Ovoga utorka preporučujemo

11.01.2022.

07:19

Autor: Narcisa Tkalčić Matuzić/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji o kazalištu Lica i sjene od 10:05 prisjetit ćemo se najvažnijih kazališnih događaja u prošloj godini te saznati koliko je pandemija utjecala na kazališne repertoare ali i otvorila neke nove kreativne prostore o čemu nam govore umjetnici i kazališni kritičari.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Glina u ovoj priči predstavlja puno više od pukog materijala za oblikovanje. Poslušajte o tome u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30.

U Poveznicama od 13:10 pitamo se koliko je mediteranska prehrana zastupljena u našoj turističkoj ponudi i kako, a donosimo i dobre primjere s otoka Brača, gdje su, upravo kroz afirmacijom lokalne kuhinje i tradicijskih namirnica, povezali kulturu, obrazovanje i – hranu.

Galerija
Umjetnost u mreži, Foto: HRT/HRT
Poveznice, Foto: HRT/HRT

Kako je nastajala hrvatska pop glazba, od Ive Robića do Novog vala? Doznajte u emisiji Stari saksofon od 15:30. Emisiju koja se bavi razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih uređuje i vodi Robert Mareković.

Misteriozne "piramide" i tisućljetni megaliti u srcu Bosne privlačni su različitim pustolovima, istraživačima, znanstvenicima i energetičarima - no, glazba nije isključena u intrigantnim podzemnim labirintima. Kako su krajem 2015. godine radijski autori tonmajstor Srđan Nogić te glazbenik i skladatelj Maro Market ušli pod zemlju u prahistorijski labirint Ravne u Visokom, te što su ondje svirali i snimili ponovno donosimo u njihovu radu "Radiofonska perspektiva arheoakustike" u emisiji Oda-birano od 18:15.

U potrazi za zvučnim i ultrazvučnim fenomenima u prahistorijskom podzemnom labirintu, u komorama s višetonskim tisućljetnim megalitima, autori Maro Market i Srđan Nogić slijedili su tragove arheoakustičkih istraživača koji u tom prostoru ili pokraj tih objekata detektiraju misteriozno elektromagnetsko i ultrazvučno istitravanje. Simulacijom arheoakustičke metode, dobivene rezultate autori tretiraju kao osnovnu sirovinu za akustičku analizu, uzorkovanje, komponiranje ili zvučnu interpretaciju atmosfere u određenom prostoru.

U emisiji Govorimo hrvatski od 19:45 vrijeme je da pozornost posvetimo i pravopisnom znaku koji nitko ne vidi, primijeti se tek kad ga nema!

Iz knjiga izlaze nevjerojatni svjetovi koje nitko ne bi trebao ignorirati, kažu Ivana Guljašević Kuman i Bruno Kuman - uspješni pisci i ilustratori za djecu, čiju će slikovnicu "Bebe su super" ove godine dobiti 40.000 mališana. Što im najviše potiče maštu, tko im je najveće nadahnuće, jesu li se promijenili otkako su roditelji te mogu li odijeliti privatni život od poslovnog otkrivaju u 20:15 u Kulturnom kolokviju.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Svakog utorka od 18:35 na Drugom programu Hrvatskoga radija možete slušati Liniju povjerenja, emisiju u kojoj govorimo o problemu svih vrsta ovisnosti. Otvaramo različite teme iz područja ovisnosti i mentalnog zdravlja.

Linija povjerenja

Linija povjerenja

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U emisiji Od podija do podija od 20 sati možete poslušati koncert Cantus ansmabla i solista pod naslovom "Cantus ansambl Junior" na čijem programu su bila antologijska djela uglednih hrvatskih skladatelja udružena s novim skladbama mladih autora, a sam ansambl činili su mladi glazbenici koje je okupio umjetnički voditelj Berislav Šipuš. Koncert je održan u Hrvatskom glazbenom zavodu u veljači 2020.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!