Ovoga utorka preporučujemo

18.01.2022.

07:54

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi, u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kad spomenemo grad Karlovac, svi će odmah pomisliti na šesterokraku zvijezdu unutar koje se ulice sijeku pod pravim kutom kroz 24 bloka kuća, tzv. insula, a sve ih nadvisuju crkveni tornjevi. No, ta ideja idealnoga renesansnog grada tijekom vremena se polako mijenja i nestaje, a Karlovac dobiva novi, barokni izgled. O njemu nam u emisiji Umjetnost u mreži, od 12:30, govori turistički vodič i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ivančica Šebalj.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

Sve reforme školstva u novije doba – ili njihovi pokušaji – na svoj su način pokušavali osuvremeniti školovanje, približiti ga našem vremenu, pa se tako često govorilo – i govori se – kako škola treba napokon prevladati austrougarski model i 19. stoljeće. No, kakav je zapravo bio taj model čija su se mnoga obilježja održala i do naših dana? O školstvu u 19. stoljeću i o tome kakvu je ulogu imala škola u izgradnji modernoga građanskog društva, u Poveznicama, od 13:10, govori dr. Dinko Župan iz Hrvatskog instituta za povijest.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi, od 18:10, slušamo priču Tita Bilopavlovića: Naslonjač.

Teta Rozalija ostavlja nakon smrti, nećaku, svoj najdraži naslonjač, svoje najveće blago, koji on odmah odluči prodati, no pri nošenju naslonjača niz stube padne i završi u bolnici. Nezahvalnost ga je, dakle, skupo koštala. Ili, ipak, ne?

Ciklus Oda-birano, od 18:15, donosi premijeru nove dokumentarno-glazbene priče o čipki i čipkarstvu koju je osmislio autor Davor Schopf. Uz naslov 2Od carskoga ruha, preko otmjenih salona, do baletne scene" priča obuhvaća povijesni razvoj jedinstvene vještine koja je zahvaljujući svojoj hrvatskoj tradiciji upisana na popis svjetske nematerijalne baštine, te pronalazi čipkastu prpošnost u glazbi Mozarta ili Carla Philippa Emanuela Bacha, pa sve do nedavno praizvedenog baleta Čipka koreografkinje Maše Kolar.

O čipki i čipkarstvu u emisiji govore viša kustosica Andrea Klobučar (voditeljica Zbirke tekstila i modnog pribora Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu) i koreografkinja Maša Kolar (ravnateljica Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci), a o čipki pjevaju Lucija Grašo i Anita Škoda, Klapa Kastav, Središnji narodni ansambl i Klapa Dalmatinke.

U jezičnim minutama odlutajmo od uobičajenog jezika i spomenimo da se štošta može izreći i - cvijećem! Više u emisiji Govorimo hrvatski od 19:45.

U Kulturnom kolokviju, od 20:15, razgovarat ćemo s dr. Ilijom Ćorićem, docentom na Sveučilištu u Zurichu. Nakon Nobelove nagrade za kemiju, koja je prošle godine dodijeljena Benjaminu Listu, kod kojega je doc. Ćorić doktorirao, razgovarat ćemo o tome kako se postiže karijera u znanosti, što na nju utječe, gdje ju je najbolje početi i zašto se nakon doktorata kod nobelovca i poslijedoktorskog usavršavanja na sveučilištu Yale, dr. Ćorić nije vratio u Hrvatsku, nego se preselio u Švicarsku.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop-kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U emisiji Od podija do podija od 20 sati možete poslušati Koncert Cantus Ansambla, održan 7. lipnja 2021. u Hrvatskome glazbenom zavodu. Dirigent je Berislav Šipuš, a na programu su djela Ive Maleca, Ante Knešaureka, Sandre Majurec, Berislava Šipuša i Ivana Josipa Skendera.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

U emisiji Ogledi i rasprave od 23 sata čitamo prvi dio eseja talijanskog filozofa Tonija Negrija i američkog filozofa Michaela Hardta  Imperij: dvadeset godina poslije .

Ogledi i rasprave

Ogledi i rasprave

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!