Ovoga utorka preporučujemo na radiju

26.07.2022.

07:05

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Zašto Tereza prijatelje ne pita gdje su otišli? Zato što se "gdje" odnosi na cilj, a "kamo" na mjesto! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

U Ljetu na Prvom od 8:05 uz javljanje u živo s Pelješkog mosta, tematski govorimo o turističkoj i eno-gastronomskoj ponudi Stonskog primorja, Gost dana nam je glavni projektant Pelješkog mosta Marjan Pipenbaher, objavljujemo zapis s promocije monografije o 60 godina Zračne luke Dubrovnik, razgovaramo o špici sezone u jadranskim luksuznim hotelima i predstavljamo turističku razglednicu doline Neretve. 

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kako fotograf vidi svijet - objektivom televizijskog snimatelja Ivana Kovača doznajte u emisiji Umjetnost u mreži u 12:30.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

U Poveznicama od 13:10 ugošćujemo Biljanu Romić, autoricu knjige Ženski svijet britanske Indije. Iščitavajući dnevnike, pisma, memoare i druge zapise Britanki koje su živjele u Indiji za vrijeme britanske kolonijalne vlasti, autorica u traži odgovor na pitanje nude li nam njihovi zapisi neki drugačiji pogled na to razdoblje britanske i indijske povijesti? Mijenja li se slika kad o Britanskom Radžu pišu žene?

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.   

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati izvedbe pjevačice Meri Cetinić.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo drugi dio djela Kate Chopin Lijepa Zoraida, Tragedija u doba starog režima. U ovom djelu se izlaže tragična sudbina mlade robinje koju gospodarica namjerava udati za slugu kojega ona smatra dostojnim, a brani joj ljubav s lijepim robom Mezorom. Smještena u Louisianu šezdesetih godina devetnaestog stoljeća ova duboko uznemirujuća priča o otetoj kćerkici i lutki koja ju zamjenjuje u Zoraidinu nepovratno uništenom životu dopire do naše današnjice u tekstu i zvuku koji govori o tome da - crni životi znače.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 ponovno donosimo glazbene priče "Mali svjetovi glazbe" u kojima autorica Andrea Grgić bilježi neslućene obrate koje glazba unosi u ljudske sudbine. Od disko kugle do vožnje gliserom, od samoposluge do pašnjaka - pratimo priče iz života i snova u formatu koji sjedinjuje kratke priče i play-listu birane glazbe. A glazba u trenutku otvara ili mijenja svijet, okruženje, misli i želje.

Od 19:20 do ponoći u povodu otvorenja Pelješkog mosta emitiramo specijalnu emisiju s gostima i izravnim uključenjem naših reportera s dvije strane mosta koji će nas detaljno izvijestiti o svemu što se ove večeri događa.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)  

U suradnji s Radio Dubrovnikom u tijeku je posebna emisija Radio most u povodu otvorenja Pelješkog mosta. S vama su naši novinari, reporteri i mnogobrojni gosti. s obje strane mosta. Radio most - slušajte na našim frekvencija, pratite na našim društvenim mrežama i internetskim stranicama. 

Radio most - Drugi program Hrvatskoga radija

Radio most - Drugi program Hrvatskoga radija

Foto: Hrvatski radio / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3) 

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija poslušajte reprodukciju prvog koncerta Zagrebačkog kvarteta u sezoni 2019./2020., održanog u Hrvatskom Glazbenom Zavodu 2. listopada 2019. Slušamo djela Marka Ruždjaka, Ludwiga van Beethovena i Edvarda Griega.  

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!