Ove srijede preporučujemo na radiju

27.07.2022.

05:31

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove srijede, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Baba u jeziku ima toliko da neke čak i nisu stale u ovu epizodu! Poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

U Ljetu na Prvom od 8:05 iz Pule govorit ćemo o redukciji vode u Istri koja je na snazi već 10-ak dana i utjecaju na turizam. Doznajemo kako su se pripremile i prilagodile turističke tvrtke, hotelijeri, privatni iznajmljivači i na koji način provode mjere štednje vode propisane od Istarske županije. Donosimo i reportažu iz Umaga gdje se ovoga tjedna održava ATP turnir koji je privukao ljubitelje tenisa, dobre zabave i glazbe. Bili smo i u Puli u Vinskom gradu gdje u dobroj kapljici uživaju brojni turisti, ali i domaći gosti. U Ljetu na Prvom najavit ćemo i Motovunski filmski festival koji od utorka do subote donosi 100-njak filmskih projekcija, a posjetili smo i Rakalj, biser istočne obale Istre i posjetili tamošnji festival na Dragom kamenu.

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u sklopu ciklusa Filmski redatelji 20. stoljeća govorimo o Davidu Leanu, engleskom redatelju i scenaristu.

Zašto su sasvim male čestice sveprisutne plastike sve veći problem čovječanstva, poslušajte u emisiji Divni novi svijet od 12:30.    

U emisiji za veliku i malu djecu i njihove roditelje Zavrti zvrk od 13:45 govorimo o razlici voća i povrća.

Po vašem izboru
od 16:05 slušat ćete američkog jazz glazbenika, trubača i skladatelja Milesa Davisa.    

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo treći dio djela Kate Chopin Lijepa Zoraida, Tragedija u doba starog režima. Ova priča izlaže tragičnu sudbinu mlade robinje koju gospodarica namjerava udati za slugu kojega ona smatra dostojnim, a brani joj ljubav s lijepim robom Mezorom. Smještena u Louisianu šezdesetih godina d19. stoljeća ova duboko uznemirujuća priča o otetoj kćerkici i lutki koja ju zamjenjuje u Zoraidinu nepovratno uništenom životu dopire do naše današnjice u tekstu i zvuku koji govori o tome da - crni životi znače.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Nade Mihoković-Kumrić Zlatna ribica na morskoj obali.  

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 14 sati Drugi dio dana, dnevni radijski show donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture. 

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3) 

Lutkarsko-dramskom predstavom za odrasle "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" i lutkarsko-plesnim spektaklom na otvorenom "Petar Pan" Zadarsko kazalište lutaka svečano je proslavilo sedamdeseti rođendan, ali i obilježilo trideset godina od smrti svog velikog oblikovatelja lutaka i scenografa Branka Stojakovića po kojemu je nazvana poljana gdje se nalazi zgrada kazališta. U Theatraliji od 18 sati govorimo o povijesti kazališta, s naglaskom na predstave za odrasle, njegovom doprinosu hrvatskom lutkarstvu te o recentnim postignućima.  

Theatralia

Theatralia

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!