Ovoga utorka preporučujemo na radiju

02.08.2022.

07:53

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Bili jednom glagoli "pričati" i "govoriti". U emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45 saznajmo jesu li u istoj priči živjeli dugo i sretno!

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Što sve može nastati iz ničega, poslušajte u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 Umjetnost se rađa iz zemlje, u rukama žena koje su došle iz dalekih zemalja, da bi pronašle svoju novu - zemlju gdje će živjeti.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

U Poveznicama od 13:10 nastavljamo razgovor s Biljanom Romić o dnevnicima, pismima, memoarima i drugim zapisima kolonijalnih žena iz vremena Britanskoga Radža. Danas u njima tražimo one dijelove koji nam govore o svakodnevici tih žena: o tome kako su dolazile, kako su se snalazile i kako su doživljavale sebe, svoju ulogu i svoj život između dvaju svjetova.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati grupu Stijene.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Anite Čeko: Nasukani.

Dvoje mladih ljudi na morskoj obali uvježbava pjevačko-gitarističku točku za audiciju koja im može značajno unaprijediti karijeru. Idilični krajolik nije sukladan njihovim sve dubljim neslaganjima. Mlada djevojka otkrije tajnu koja će mnogo toga ovome životno-umjetničkom paru drastično promijeniti.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:15 donosimo dokumentarno-glazbenu priču "Cvit samoće" u kojoj je autorica Ivana Lulić istražila preobrazbu jedne umjetnice koja svoj istinski identitet i autentičnost spoznaje kroz samoću. Radi se o projektu koji je ostvarila FreeDA Nera Immortelle, odnosno glumica i pjevačica Nera Stipičević, kroz predstavu "Cvit samoće" i podcast seriju "La Fleur de la Solitude", kao dio dugogodišnjeg istraživačkog procesa na temu suočavanja pojedinca s osobnim strahovima i važnosti otkrivanja vlastite autentičnosti kao dio odgovora na pitanje "Kako do sreće?".

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Tihomira Horvata: Ples u šumi.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi – kultura od 20:15 ispratit ćemo završnicu Zadarskog kazališnog ljeta na kojem se iščekuje sutrašnja premijera predstave Meso u režiji Vinka Radovčića, na tekst Lane Šarić. U ovim toplim danima kolovoza preporučit ćemo i neke filmske priče, odnosno autore koje je tema ljeta nadahnula u sedmoj umjetnosti.

Također, oprostit ćemo se od naših dragih kolega koji su nas nedavno napustili – cijenjenog i nagrađivanog autora, redatelja Mladena Rutića, jedne od vodećih spikerica Hrvatskog radija Vlatke Bjegović te Brace Fučkara, autora knjige Hrvatski jazzisti i nekadašnjeg urednika u redakciji Zabavne glazbe Hrvatskoga radija.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2) 

Od 18 sati možete slušati emisiju Andromeda koja u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u emisiji "Od podija do podija" slušat ćete snimku drugog koncerta Zagrebačkog kvarteta u sezoni 2019./2020. održan u Hrvatskom glazbenom zavodu, 6. studenog 2019. Na programu su bila Ludwiga van Beethovena i Antonina Dvoraka.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!