Ovoga utorka preporučujemo na radiju

09.08.2022.

08:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U emisiju Umjetnost u mreži od 12:30 govorimo o predmetima koji svojim izgledom nisu otkrivali ni ljepotu, ni vrijednost. O skrivenoj umjetnosti govori nam dugogodišnja pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu, profesorica povijesti i umjetnosti Marinka Mužar.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

Ljudsko je pamćenje iznimno složeno; na oblikovanje njegovih karakteristika utjecale su i evolucija i kultura. Čemu nam pamćenje služi? Kako funkcionira? Što pamtimo bolje, a što slabije? O pamćenju u emisiji Poveznice od 13:10 govori dr. Andrea Vranić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a svoje znanja i razmišljanja o toj temi s nama su podijelile i knjižničarke iz knjižnice Novi Zagreb.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Čičak od 13:45 vodimo vas u Šibenik na kuharsku radionicu "Keep it simple". Doznajte kako se priprema paštašuta, čime se hrane osnovnoškolci i zašto muškarci moraju znati kuhati.

Čičak

Čičak

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati pjevača Gorana Karana.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:15 emitiramo djelo Višnje Biti: Crno ulje.

Kratka dokumentarna forma o proizvodnji varaždinskog bučinog ulja, o različitim proizvodima od njega (o kruhu s bučinim sjemenkama, o tikvenom kolaču, o sladoledu od vanilije s bučinim uljem), o finom okusu i dobrobitima za zdravlje.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

Ljetni niz u ciklusu Oda-birano od 18:15 ponovno donosi intrigantnu dokumentarno-glazbenu priču "Dečki" koja portretira četiri glazbenika koji na razmeđi klasične i alternativne glazbene scene nastoje izgraditi autonomni prostor kreacije i izražavanja. Glavni su akteri udaraljkaš Filip Merčep, skladatelj i muzikolog Tomislav Oliver, violončelist Vid Veljak i klarinetist Branimir Norac.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo armensku narodnu: Pohlepni vrapčić i trn u peti.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi – kultura od 20:15 doznat ćemo više o doajenu hrvatske likovne kritike višem kustosu, zatim i muzejskom savjetniku nekadašnje zagrebačke Moderne galerije, a sada Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti - Zdenku Rusu. Pozvat ćemo vas i na kultni benkovački festival alternativne glazbe Vlajternativa. Osim toga preporučit ćemo vam i zanimljiva ostvarenja koja tijekom ovog mjeseca mogu pogledati riječki filmofili.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2) 

Od 18:35 možete slušati emisiju Andromeda koja u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija slušat ćete snimku trećeg koncerta Zagrebačkog kvarteta u sezoni 2019./2020. održan u Hrvatskom glazbenom zavodu, 21. prosinca 2019. Na programu su bila djela Ludwiga van Beethovena, Srđana Dedića i Dmitrija Šostakoviča. 

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!