Ovoga utorka preporučujemo na radiju

20.09.2022.

07:42

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna javljanja novinara o glavnim događajima dana.

Tko određuje što će koliko koštati u svijetu prodaje umjetnina razmatramo u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

U emisiji Poveznice od 13:10 posjetit ćemo Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu i otkriti neke tajne restauracije papira.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

Kako je nastajala hrvatska pop-glazba, od Ive Robića do novog vala - doznajte u emisiji Stari saksofon od 14:05. Emisiju koja se bavi razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošloga stoljeća pa sve do ranih osamdesetih, uređuje i vodi Robert Mareković.

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Filharmonijski orkestar BBC-ja i najtraženiji europski dirigent filmske glazbe Ben Palmer pripremili su koncertno sjećanje na velikana filmske glazbe Elmera Bernsteina, rođenog prije 100 godina, a mi smo njihov program uvrstili u ciklus Oda-birano od 18:15 pod naslovom "Svečana projekcija".

Elmer Bernstein prepoznatljiv je po svojim zvukopisima "Sedmorica veličanstvenih", "Veliki bijeg", "Deset zapovijedi" ili "Ubiti pticu rugalicu", a podsjećamo i na neke ključne pojedinosti iz njegove bogate karijere koja je uključila glazbu za film "Doba nevinosti", ali i "Istjerivače duhova".

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

Kad smo dobro došli, a kad dobrodošli?! Više doznajte u emisiji Govorimo hrvatski od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji "Uvijek Prvi - kultura" od 20:15 predstavljamo izložbu "Fantasy of Floating" umjetnice Martine Miholić (u zagrebačkoj Galeriji VN), koja se od svojih samih početaka bavi širokim spektrom predstavljanja i razumijevanja ženskog tijela.

U zagrebačkom kinu Tuškanac predstavljamo veliku retrospektivu filmova jedne od središnjih figura američkog filma osamdesetih, Francisa Forda Coppole – od klasika poput trilogije „Kum“, preko remek-djela „Prisluškivanje“ – do izvrsne ekranizacije „Drakule“ iz 1992. godine.

Također, nastavljamo predstavljanje koncertnih sezona ansambala Hrvatske radiotelevizije – Simfonijskog orkestra, Zbora i Tamburaškog orkestra.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Protekle dvije godine najradije bismo svi izbrisali da možemo, jer su nam većini bile obilježene potresom i pandemijom. No događale su se i lijepe stvari koje treba zabilježiti i zapamtiti. Neke od njih su i dodjele nagrada raznih strukovnih udruženja koja su se dogodila prije ljeta, a odnose se na ostvarenja u prošloj godini.

A zahvaljujući knjizi "Zadar, obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu" diplomirana povjesničarka umjetnosti i sociologinja Antonija Mlikota nominirana je za nagradu Neven Šegvić Udruženja hrvatskih arhitekata za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture u prošloj godini, ali i za godišnju nagradu Društva povjesničara umjetnosti. Bio je to povod da ju u Kulturnom kolokviju ugosti kolegica Sonja Batinić.  

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2) 

Hrvatska televizija 26. rujna počinje emitiranje nove serije "Metropolitanci", u kojoj jednu od glavnih uloga igra gost u ovotjednom Homo sapiensu od 14 na Drugom programu Hrvatskoga radija - Rene Bitorajac.

Homo sapiens

Homo sapiens

Foto: HRT / HRT

Neke mjeriteljima omiljene metode praćenja onečišćenja vode i same onečišćuju živinim elektrodama. Temu za ovu epizodu emisije S mjerom od 16:40 pripremila je dr. sc. Irena Ciglenečki Jušić.

S mjerom

S mjerom

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija u emisiji Vrijeme je za jazz od 19 sati predstavit ćemo cijenjenog talijansko-slovenskog pijanista, orguljaša i skladatelja Renata Chicca, miljenika hrvatske jazz publike.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Za večerašnju emisiju Od podija o podija od 20 sati odabrali smo snimku koncerta čembalistice Danijele Bošnjak, održanog u studenome prošle godine u velikoj dvorani glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu, u sklopu 55. Tribine mladih glazbenih umjetnika Darko Lukić, jednoga od naših najuglednijih ciklusa posvećenih mladim glazbenicima.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.       

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!