Ovoga utorka preporučujemo na radiju

31.05.2022.

07:20

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U jezičnoj epizodi Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45 doznajemo ako je supruga sva prekrasna, suprug sav prekrasan - kakvo im je dijete?

U emisiji o kazalištu Lica i sjene od 10:05 družimo se s Bogovima, premijeri u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu prvom projektu nove ravnateljice kazališta Senke Bulić. Saznat ćemo i kako su se mladi autori pozabavili istarskom poviješću u predstavi Istra ti mila materina u pulskom kazalištu, a dramaturginja Jelena Kovačić govori nam o dvije teme - kao izbornica najavljuje Dane satire u Zagrebu te o predstavi Mileva o životu Mileve Einstein koju radi u Somboru.  

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kako oslikati šareni horizont slobode za ljude lišene slobode - pitamo se u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30.

U emisiji Poveznice od 13:10 o tome kako su razvoj znanosti i tehničke inovacije utjecale na položaj žena u radnoj sferi i njihovu društvenu ulogu, govori Kosjenka Laszlo Klemar iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru
od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati pjevača Mišu Kovača.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Višnje Biti Sve je počelo zbog dječaka kojeg je bolio zub. O ideji za stvaranje zanimljivog i važnog, slikovnog !Dječjeg hrvatsko-romskog rječnika! govori Olja Dijanošić, učiteljica u Osnovnoj školi Ludbreg.  

U ciklusu Oda-birano od 18:15 uz Dan državnosti ponovno donosimo zanimljivu glazbeno-dokumentarnu priču koja istražuje ulogu glazbe u Hrvatskom proljeću.

O sudbini i okolnostima u kojima je jedan od najvećih, najpopularnijih i najnagrađivanijih pjevača šezdesetih godina prošlog stoljeća, publicist i političar Vice Vukov (1936.-2008.) postao nepoćudan, istraživala je muzikologinja Kristina Lučić-Andrijanić u radu koji je bio predstavljen na posebnome simpoziju uz 50. obljetnicu Hrvatskog proljeća.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Đurđice Stuhlreiter Kišna kap.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati emisija Andromeda u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija slušamo reprodukciju koncerta oboista Antonija Hallera i pijanista Filipa Faka, održanog u Galeriji Prica u Samoboru, 28. rujna 2021., u sklopu 18. izdanja Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika "Ferdo Livadić". U njihovoj izvedbi čut ćemo djela Francisa Poulenca, Josipa Kaplana i Antonija Pascullija. Za izvedbu Sonate za obou i klavir Josipa Kaplana, Antoniju Halleru dodijeljena je Nagrada Grada Samobora i HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!