Ovoga utorka preporučujemo na radiju

22.11.2022.

07:46

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Već znamo kad umjesto povratne nastupa povratno-posvojna zamjenica. Ali s njom treba biti oprezan i dobro znati tko joj je subjekt! O tome govorimo u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

U emisiji o kazalištu, Lica i sjene, u 10:05 govorimo o dvije vrlo zanimljive produkcije Eurokaza, predstavi Mrtvački ples Augusta Stindberga koja se rijetko izvodi na našim pozornicama te o Krležinim Gospodi Glembajevima koju je sa hrvatsko makedonskim glumcima postavio Branko Brezovec.   

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Lica gladi, naziv je izložbe koja upravo traje u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Njezina autorice, etnologinje dr. Malanija Belaj i dr. Tanja Kocković Zaborski, gošće su emisije Poveznice od 12:30 u kojoj će govoriti o svojim istraživanjima različitih aspekata gladi u bližoj i daljoj prošlosti, ali i danas. Saznajte kakva sve lica ima glad, što je uzrokuje, kako se protiv nje borimo i kako se glađu manipulira. 

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

Emisija U trending od 13:10 u fokus stavlja interese i potrebe digitalne generacije. Odrastanje i obrazovanje uz nove medije, prilike i izazovi s kojima se susreću, tko su im uzori, o čemu kritički promišljaju i žele li aktivno sudjelovati u kreiranju svoje budućnosti – teme su o kojima će zajedno sa svojim vršnjacima i drugim zanimljivim gostima progovarati generacija koja stvara nove odnose, vrijednosti i trendove.

Kako je nastajala hrvatska pop glazba, od Ive Robića do Novog vala? Doznajte u emisiji Stari saksofon od 14:05. Emisiju koja se bavi razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih uređuje i vodi Robert Mareković.  

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam, informativno-mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Intrigantnu temu o ženama skladateljicama donosimo tijekom studenoga u četverodijelnom serijalu u ciklusu Oda-birano od 18:05 uoči stote obljetnice smrti velike hrvatske skladateljice Dore Pejačević koja će se obilježiti iduće godine, te uz recentne inozemne uspjehe suvremenih mladih hrvatskih skladateljica na festivalima u Grazu i Beču. U trećoj epizodi "Besplatne note i neplaćena radna snaga" proučavaju očekivanja koja društvo ima od žena i istražuju koliko je važno imati dovoljno vremena i dovoljno prostora za stvaranje.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Tamare Bakran NA ČAJU KOD GROFA KOSA.

U emisiji Uvijek Prvi – kultura od 20:15 gost Kulturnog kolokvija je hrvatski glumac Zlatko Burić Kićo koji je sjajnu glumačku karijeru ostvario u nordijskim kinematografijama. Upravo ga možemo gledati u hvaljenom ostvarenju Trokut tuge kontroverznog švedskog redatelja Rubena Östlunda, a za ulogu ruskog oligarha u tom filmu Burić je nominiran za nagradu Europske filmske akademije. O iskustvima snimanja s Oestlundom, ali i drugim značajnim suvremenim redateljima, kao i o sve češćim ulogama koje dobiva u regionalnim kinematografijama, Zlatko Burić će razgovarati s Majom Peterlić.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U terminu emisije Koncert do ponoći od 22:30 slušat ćete snimku koncerta istarske skupine Gustafi, održan u sklopu projekta Sunčana strana Prisavlja 1. rujna ove godine.

Koncert do ponoći

Koncert do ponoći

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 18:35 glazbena emisija Mala škola rock'n'rolla donosi pregršt domaće i strane rock glazbe koju odabire urednik i voditelj Gordan Penava Pišta. Mozaična je to rock emisija koja slušateljima nudi puno dobre glazbe uz blago edukativan učinak!

Mala škola rock'n'rolla

Mala škola rock'n'rolla

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U Signaturi od 9 sati ugošćujemo i jednog od naših najuglednijih iseljeničkih književnika Josipa Novakovića koji je prošlog tjedna primio nagradu "Fra Lucijan Kordić" za zbirku priča "Truplo boje meda".

Signatura final

Signatura final

Foto: HRT / HRT

Glaukom je jedna od bolesti oka koja izaziva sljepoću kod milijuna ljudi. Istraživači nastoje pronaći nove načine liječenja kojima bi se zaštitile živčane stanice – ili stvorile nove – kako bi se usporilo ili čak zaustavilo to nepovratno oštećenje. Više o tome otkrivamo u Dobu znanosti od 10:30.

U povodu Dana svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, ali i glazbe općenito, u emisiji Pro Musica od 11 sati slušamo toj svetici u čast skladana djela Henryja Purcella, Georga Friedricha Händela, Charlesa Gounoda i Franza Liszta.  

Doba znanosti

Doba znanosti

Foto: HRT / HRT

Godine 1944. jugoslavenski su komunisti, ugledajući se na svoje sovjetske uzore, osnovali OZNA-u – zloglasnu tajnu političku policiju koja će biti jedan od ključnih instrumenata represije komunističkoga režima u Jugoslaviji. Tijekom svojeg postojanja ta se služba više puta restrukturirala i promijenila ime, a najviše se učvrstio naziv Udba. Kako je osnovana ta tajna policija, koja su bila njezina obilježja i kakve su bile njezine metode, neka su od pitanja na koje odgovore tražimo u Povijesnim kontroverzama od 15:05. 

Povijesne kontroverze

Povijesne kontroverze

Foto: HRT / HRT

Dva nova izdanja njemačkih jazz glazbenika: “Tiny Piano Tunes” Felixa Behrendta i “Blue Note Bach - Psalm” Jensa Schowingsa predstavit ćemo u emisiji Vrijeme je za jazz od 19 sati.  

Od 22:30 u emisiji Poslije zvuka počinjemo ciklus čitanja fragmenata knjige Estetika glazbe njemačkoga muzikologa Carla Dahlhausa. U prvome dijelu prvoga poglavlja naslova Povijesne pretpostavke autor kreće od dihotomije umjetnost-zanat kod opisivanja umijeća stvaranja glazbe.  

"Divertimento u B-Duru" Wolfganga Amadeusa Mozarta izdvajamo u emisiji Kasni zvuci od 23:30.   

Kasni zvuci

Kasni zvuci

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!