Ovoga utorka preporučujemo na radiju

29.11.2022.

07:46

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Emisija Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45 o vezničkom pleonazmu inspirirala nas je da provjerimo što se sve može vezati i vesti!

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 poslušajte što o svom životnom putu i umjetnosti kaže glumica Vlasta Knezović, dobitnica nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo u području dramske umjetnosti, a saznat ćemo i što se događa kad svijet društvenih mreža koji definira identitete nestane o čemu govori predstava Trending u režiji Mirana Kurspahića.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Što ljudi jedu kad nemaju što jesti, koje su to biljke gladi spašavale ljude u vremenima nestašice i u kolikoj mjeri neki današnji običaji i još uvijek živi rituali u svojoj jezgri nose upravo – strah od gladi koji je kroz čitavu povijest bio čovjekov pratitelj – o tome govorimo u današnjim Poveznicama od 12:30.

Naše su gošće dr. Melanija Belaj i dr. Tanja Kocković Zaborski, autorice izložbe Lica gladi koja upravo traje u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

Emisija U trendingu od 13:10 u fokus stavlja interese i potrebe digitalne generacije. Odrastanje i obrazovanje uz nove medije, prilike i izazovi s kojima se susreću, tko su im uzori, o čemu kritički promišljaju i žele li aktivno sudjelovati u kreiranju svoje budućnosti – teme su o kojima će zajedno sa svojim vršnjacima i drugim zanimljivim gostima progovarati generacija koja stvara nove odnose, vrijednosti i trendove.

U trendingu

U trendingu

Foto: HRT / HRT

Kako je nastajala hrvatska pop glazba, od Ive Robića do Novog vala? Doznajte u emisiji Stari saksofon od 14:05. Emisiju koja se bavi razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih uređuje i vodi Robert Mareković.

 

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

Intrigantnu temu o ženama skladateljicama donosimo tijekom studenoga u četverodijelnom serijalu u ciklusuOda-birano od 18:05 uoči stote obljetnice smrti velike hrvatske skladateljice Dore Pejačević koja će se obilježiti iduće godine, te uz recentne inozemne uspjehe suvremenih mladih hrvatskih skladateljica na festivalima u Grazu i Beču. U četvrtoj, ujedno završnoj epizodi "Zaborav" istražuju zašto se, pogrešno, smatralo da skladateljica prije nije ni bilo i kako ih vratiti u udžbenike i na koncertne podije.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Nade Mihoković Kumrić: Pas crvenih očiju.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi – kultura od 20:15 razgovaramo s irskim karakternim glumcem Ciaranom Hindsom koji je ove godine bio nominiran za Oscara za sporednu ulogu u filmu Belfast Kennetha Branagha, opraštamo se od doajena Hrvatske radiotelevizije, Saše Zalepugina. Najavljujemo premijeru predstave #TRENDING Mirana Kurspahića i Rone Žulj u Histrionskom domu u Zagrebu.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U terminu Koncert do ponoći od 22:30 slušat ćete snimku koncerta Marka Tolje i Jazz orchestra HRT-a održanog u zagrebačkoj Laubi 28.listopada 2017.

Koncert do ponoći

Koncert do ponoći

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskog radija od 18:35 glazbena emisija "Mala škola rock'n'rolla", donosi pregršt domaće i strane rock glazbe koju odabire urednik i voditelj Gordan Penava Pišta. Mozaična je to rock emisija koja slušateljima nudi puno dobre glazbe uz blago edukativan učinak!

Mala škola rock'n'rolla

Mala škola rock'n'rolla

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U Radio romanu od 8:30 emitirat ćemo novi nastavak romana "Ledina" prema djelu Božice Brkan.  

Radio roman

Radio roman

Foto: HRT / HRT

U Puli se održava 28. izdanje Sajma knjige u Istri. Kako sanjači knjiga oživljuju opustjele pulske ulice i trgove i to već gotovo tri desetljeća provjerili smo na licu mjesta. U Signaturi od 9 sati predstavljamo Vam uglednu austrijsku književnicu Evu Menasse koja je u Puli promovirala svoj nagrađeni roman "Dunkelblum" – kompleksnu priču o malom austrijskom gradiću i šutnji o jezivom zločinu počinjenom na samom kraju Drugog svjetskog rata. Ugošćujemo i laureata nagrade "Kamov" Tomislava Ribića koji je nagradu Hrvatskog društva pisaca osvojio zbirkom pisanom na dijalektu "Dve rali zmeržnjenoga jognja".

Signatura final

Signatura final

Foto: HRT / HRT

Revolucionarna previranja u Parizu 1789. godine nisu svoj odjek pronašla u Haydnovu i Mozartovu Beču. U emisiji Pro musica od 11 sati predstavljamo djela koja su ta dvojica skladatelja napisala ili tiskala te godine. 

Pro musica

Pro musica

Foto: - / -

Kakav je bio položaj katoličkog tiska u vrijeme vladavine komunizma u Hrvatskoj? Koliko je na njega utjecao Drugi vatikanski koncil? Kako je katolički tisak živio na razmeđu slobode i represije doznajemo u razgovoru s dr. sc. Antom Mikićem u Povijesnim kontroverzama od 15:05. 

Povijesne kontroverze

Povijesne kontroverze

Foto: HRT / HRT

Emisija Iz arhiva Hrvatskog radija na rasporedu je od 16:30. Izdvajamo "Prvi klasični koncert" Stjepana Šuleka.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Petu emisiju iz ciklusa o pisanju čitamo u emisiji Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica od 22:03. O tome odakle im ideje pisali su američki pisci Saul Bellow i Paul West.

Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica

Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica

Foto: HRT / HRT

Skladatelj Petar Bergamo, zauvijek nas je napustio početkom rujna ove godine. Prisjećajući se iznimnih zajedničkih trenutaka, u ciklusu Sfumato od 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija donosimo njegovu zbirku madrigala Spiriti eccellenti, Ciklus je to od sedam madrigala za djevojački zbor i obligatne instrumente skladan na stihove čakavske poezije Marine Čapalije.

 Ženskom dijelu Zbora HRT-a i maestru Tomislavu Fačiniju u izvedbi će se pridružiti majstori svojih instrumenata: Dario Golčić, oboa; Vedran Kocelj i Ivan Medi, trube; te Hrvoje Sekovanić, Filip Merčep i Šimun Matišić, udaraljke. U nastavku programa slušamo skladbe: More Igora Kuljerića i Les angélus Claudea Debussya.

Emisija Trećeg programa Hrvatskoga radija

Emisija Trećeg programa Hrvatskoga radija

Foto: Sfumato / HR3

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!