Ovoga utorka preporučujemo na radiju

06.12.2022.

07:33

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45 nastavljamo o kraticama kako nastaju, čemu služe i koje iznimke potvrđuju njihova pravila.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 govorimo o dva suvremena teksta Plodnoj vodi Marine Vujčić u zagrebačkom HNK-u, Okretištu prema romanu Damira Karakaša u Splitskom HNK-u te našem dramskom klasiku Slučaj maturanta Wagnera Marijana Matkovića iz 1934 godine. Saznat ćemo kako prisilna natalitetna politika može krenuti po zlu, kako se jedan pisac borio s traumama fizičkog napada te kako pritisak roditelja može dovesti do samoubojstva djece.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Gošća emisije Poveznice od 12:30 je dr. Dubravka Zima, autorica knjige "Djevojka u gradu – djevojaštvo u 19. stoljeću", koja će nam govoriti o tome kakva je bila predodžba građanske djevojke u to vrijeme.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

Emisija U trendingu od 13:10 u fokus stavlja interese i potrebe digitalne generacije. Odrastanje i obrazovanje uz nove medije, prilike i izazovi s kojima se susreću, tko su im uzori, o čemu kritički promišljaju i žele li aktivno sudjelovati u kreiranju svoje budućnosti – teme su o kojima će zajedno sa svojim vršnjacima i drugim zanimljivim gostima progovarati generacija koja stvara nove odnose, vrijednosti i trendove.

U trendingu

U trendingu

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

Uz desetu obljetnicu višestruko nagrađivanog ciklusa Oda-birano od 18:05 prisjećamo se prvog autorskog dokumentarca koji je ostvaren u vlastitoj produkciji, a koja nije uključivala urednicu kao autoricu. Prvi je tako autor u ovom serijalu bio muzikolog i čembalist, glazbeni kritičar, radijski kreativac Dario Poljak.

Wolfganga Amadeusa Mozarta i Ivana Jarnovića ne povezuje samo putovanja, nego i činjenica da su djelovali kao slobodni umjetnici.

O njihovim putovanjima, ali i putovanjima drugih slobodnih umjetnika-glazbenika u 18. stoljeću govorili su muzikolozi Vjera Katalinić i Dinko Fabris, te sam Wolfgang Amadeus Mozart, dakako u svojim pismima.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Jasminke Tihi Stepanić: Siromašni Sveti Nikola.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 govorimo o knjizi Digitalni minimalizam Cala Newporta, profesora na američkom Sveučilištu Georgetown. Proteklog vikenda napustio nas je scenarist stripova Rudi Aljinović, tvorac popularnog Lastana. U večerašnjoj emisiji stoga ćemo podsjetiti na čovjeka koji je, među ostalim, godinama neumorno odgovarao na pitanja tinejdžera u Modroj lasti. Najavljujemo i nekoliko klasičnih filmskih ostvarenja u hrvatskim art-kinima.

U Kulturnome kolokviju, pak, Josip Grozdanić razgovara s irskim karakternim glumcem Ciaranom Hindsom koji je ove godine bio nominiran za Oscara za sporednu ulogu u filmu Belfast, Kennetha Branagha.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U terminu Koncert do ponoći od 22:30 slušat ćete snimku koncerta grupe Prljavo kazalište održan na Kaptolu 22. prosinca 2003. godine.

Koncert do ponoći

Koncert do ponoći

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 18 sati glazbena emisija "Mala škola rock'n'rolla", donosi pregršt domaće i strane rock glazbe koju odabire urednik i voditelj Gordan Penava Pišta.

Mala škola rock'n'rolla

Mala škola rock'n'rolla

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U Radio romanu, od 8:30, emitirat ćemo novi nastavak romana "Unterstadt", prema djelu Ivane Šojat.  

Radio roman

Radio roman

Foto: HRT / HRT

Povratak – to je bila glavna tema 28. Sajma knjiga u Istri. Je li povratak moguć i poželjan? Što povratak znači u aktualnoj godini na izmaku? Zašto osjećamo nostalgiju i ima li ikakve nade u pogledu na budućnost? USignaturi od 9 sati donosimo ulomke jedne od tribina. Na kraju emisije kritički čitamo novu zbirku pjesama naše velike pjesnikinje Gordane Benić "Zemlja nulta".

Signatura

Signatura

Foto: HRT / HRT

Izvedbe Jasche Heifetza, u povodu skorašnje, 35. obljetnice smrti toga velikog svjetskog violinista, poslušajte u emisiji Sačuvane glazbe od 10:05. 

Naša budućnost u svemiru oslanja se na naseljavanje mjeseca i korištenje našega prirodnog satelita kao baze za istraživanje svemira. Više otkrivamo u Dobu znanosti, od 10:30.

Galerija
Sačuvane glazbe, Foto: HRT/HRT
Doba znanosti, Foto: HRT/HRT

U emisiji Pro musica od 11 sati predstavljamo četiri simfonije rumunjskih skladatelja - Gerogea Enescua, Mihaila Andricua, Alfreda Mendelssohna i Tiberiua Olaha.  

Bojan Bajgorić Šantić gost je emisije Prozor u digitalno od 13 sati, a razgovaramo o prijevarama na internetu. 

Galerija
Pro musica, Foto: -/-
Prozor u digitalno, Foto: HRT/HRT

O zaboravljenoj prošlosti nekoć važnog naselja Gorjani bit će riječi u Povijesnim kontroverzama od 15:05, a čut ćemo i dijelove izlaganja sa znanstveno stručnog skupa  "Gorjani – mjesto, ljudi, identitet, baština". 

Povijesne kontroverze

Povijesne kontroverze

Foto: HRT / HRT

Svoj novi rad pod nazivom "Smijeh meduze" predstavila je zagrebačkoj publici Lala Raščić u Galeriji Nova. Osvrt o tom složenom multimedijskom postavu, poslušajte uz ostalo, u Triptihu od 16 sati.   

Triptih

Triptih

Foto: HRT / HRT

U terminu Radio drame od 18 sati emitiramo Lukijanovo djelo Istinite pripovijesti. Autor opisuje putovanje svemirom i ljudskim umom. U "Istinitim pripovijestima" parodira fantastične priče iz Homerove Odiseje i neke koje su bile poznate u to doba.

Radio drama

Radio drama

Foto: HRT / HRT

Koncert članova Cantus Ansambla, pod vodstvom Ivana Josipa Skendera, održan prošle godine u HNK u Osijeku, u sklopu 58. Glazbene tribine HDS-a, poslušajte u emisiji Od podija do podija, koja je na rasporedu od 20 sati.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Šestu emisiju iz ciklusa o pisanju čitamo u emisiji Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica, od 22:03. O tome odakle im ideje pisale su Jamaica Kincaid i Jane Smiley.

Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica

Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica

Foto: HRT / HRT

Pratimo li povijest zapisa instrumentalne glazbe, doznat ćemo da ona samostalnom postaje tek početkom 17. stoljeća. No kada i kako postaje emancipiranom doznajemo u emisiji Poslije zvuka, od 22:30, iz pera muzikologa i estetičara glazbe Carla Dahlhausa. Donosimo prvi dio poglavlja njegove knjige "Estetika glazbe iz 1986".

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Poslije zvuka / HR3

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!