Ovoga utorka preporučujemo na radiju

24.01.2023.

07:33

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Većina priručnika daje prednost pridjevu "latinskoamerički", ali u jednom smo našli i malu razliku u značenju u odnosu na pridjev "latinoamerički"! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45. 

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 razgovaramo s novom ravnateljicom drame zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Neni Delmestre, saznat ćemo kako tragediju Yerma Federica Garcia Lorce o neostvarenom majčinstvu vidi redateljica Rajna Ratz u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana plemenitog Zajca u Rijeci te kako funkcionira kada kazališna pozornica postane sudnica što smo vidjeli u drami Teror u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Poveznice od 12:23 naša je gošća povjesničarka umjetnosti dr. Iva Prosoli, autorica knjige "Tošo Dabac – umjetnik svojega vremena", s kojom ćemo razgovarati o njezinim višegodišnjim istraživanjima golema opusa jednog od naših najvažnijih, najsvestranijih, a sigurno i najpopularnijih fotografa, Toše Dapca.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

Emisija U trending od 13:10 u fokus stavlja interese i potrebe digitalne generacije. Odrastanje i obrazovanje uz nove medije, prilike i izazovi s kojima se susreću, tko su im uzori, o čemu kritički promišljaju i žele li aktivno sudjelovati u kreiranju svoje budućnosti – teme su o kojima će zajedno sa svojim vršnjacima i drugim zanimljivim gostima progovarati generacija koja stvara nove odnose, vrijednosti i trendove.

U trendingu

U trendingu

Foto: HRT / HRT

Kako je nastajala hrvatska pop glazba, od Ive Robića do Novog vala? Doznajte u emisiji Stari saksofon od 14:05. Emisiju koja se bavi razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih uređuje i vodi Robert Mareković.

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:05 donosimo emisiju iz produkcije Austrijskoga radija urednika Rainera Elstnera u kojoj skladatelj i glazbenik Thomas Wally analizira gudačke kvartete 20. i 21. stoljeća, po jedan iz svakog desetljeća proteklih stotinu godina glazbe. U ovoj emisiji, iz konkurencije festivala Prix Italia i Prix Europa, riječ je o Trećem gudačkom kvartetu glasovite ruske skladateljice Sofije Gubaiduline koja je u ožujku prošle godine postala dopisna članica Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Željke Horvat Vukelja: Koncert za zviždaljku i mobitel.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 najavljujemo ciklus filmova američkog scenarista i redatelja Michaela Manna u zagrebačkom kinu Tuškancu. Također, gošća Kulturnog kolokvija je redateljica Dubravka Turić čiji se dugometražni igrani prvijenac "Tragovi" upravo prikazuje u kinima. Prije "Tragova" snimila je niz kratkih filmova od kojih su "Trešnje" i "Belladonna" prikazane na festivalima u Veneciji i u Cannesu. Dubravka Turić diplomirala je montažu i jedna je od naših najcjenjenijih montažerki. Surađivala je s nizom hrvatskih redatelja od Zvonimira Jurića preko doajena eksperimentalnog filma Ivana Faktora do rada na televizijskim emisijama Roberta Knjaza, a za montažu filma "Tereza37" Danila Šerbedžije nagrađena je pulskom Zlatnom arenom. U Kulturnom kolokviju ugostio ju je Ivan Žaknić.      

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3) 

Zašto je Miljenko Jergović knjigom Trojica za Kartal osvojio nagradu Fric za najbolju knjigu fikcijske proze u prošloj sezoni? Što je naš najčitaniji pisac, akademik Pavao Pavličić doznao o svom književnom i književnoznanstvenom djelu u zborniku Doba književnosti objavljenom u povodu njegova 75. rođendana? Čime i kako književnu scenu osvaja mladi pisac Josip Čekolj, doznajte u Signaturi od 9 sati. 

Signatura

Signatura

Foto: HRT / HRT

Koliko mesa možemo jesti (da pritom način prehrane ostane održiv?) Hoće li se uskoro na našem stolu naći meso i mlijeko uzgojeno u laboratoriju? O tome u Dobu znanosti od 10:30 govori znanstveni novinar Bob Holmes.  

Doba znanosti

Doba znanosti

Foto: HRT / HRT

U Povijesnim kontroverzama od 15:05 bit će riječi o restituciji židovske imovine u Hrvatskoj, a naša sugovornica je prof. dr. sc. Naida Michal Brandl s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Povijesne kontroverze

Povijesne kontroverze

Foto: HRT / HRT

Od 18 sati u terminu Radio drame premijerno emitiramo djelo Luka Paljetka "Čerupanje anđela". U planinskoj kući izgrađenoj na ivici provalije petorica umirovljenih sudaca, tužitelja i zatvorskih službenika nastavljaju se "igrati" sudačke prakse. Tako će u olujnoj, snježnoj noći u zamku njihova bizarnog suda upasti nadobudni, mladi i uspješni trgovac. Pristavši na "igru" ne sanja kamo će ga ona odvesti, te da ove vremešne lovce na istinu i pravdu zanimaju, ne djela, već tuženikove misli i dokazivanje da su baš one svojom mračnom putanjom izazvale nesreću.  

Radio drama

Radio drama

Foto: HRT / HRT

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija možete poslušati Koncert Zagrebačkog kvarteta, održan 28. svibnja prošle godine u Velikoj dvorani Novinarskog doma (6. Koncert u sezoni 2021./2022.), s djelima Joaquína Turine, Johanna Baptista Georga Nerude i Antonína Dvořáka.  

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Tekst Gojka Nikolića More ih povezuje čitamo u Ogledima i raspravama od 23 sata.  

Ogledi i rasprave

Ogledi i rasprave

Foto: HRT / HRT

Gran Partitu - 3. Adagio iz 10. Serenade u B-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta i Sonatu za klavir u e-molu Josepha Haydna izdvojit ćemo u Kasnim zvucima od 23:30.   

Kasni zvuci

Kasni zvuci

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!