Ovoga utorka preporučujemo na radiju

07.02.2023.

07:10

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.  

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji o kazalištu Lica i sjene od 10:05 poslušajte kako je biti sama u digitalnom svijetu u predstavi Kulturnog centra Ribnjak, kako se u međuljudskim odnosima snalazi neurotik u komediji Woodyja Allena Sviraj to ponovo Sam u osječkom HNK-u, priču o otuđenosti u svijetu površnosti i lažnog uspjeha donosi nam Žaba Dubravka Mihanovića u splitskom HNK-u, a najavit ćemo i ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosi obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Poveznice od 12:23 gošća je dr. Katarina Horvat, autorica knjige "Kućna služinčad u Zagrebu od 1880.-1914. godine". U današnjem, prvom od dva nastavka emisije posvećenih ovoj temi, govorimo o društvenom položaju služinčadi u Zagrebu na prijelazu stoljeća.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

Emisija U trendingu od 13:10 u fokus stavlja interese i potrebe digitalne generacije. Odrastanje i obrazovanje uz nove medije, prilike i izazovi s kojima se susreću, tko su im uzori, o čemu kritički promišljaju i žele li aktivno sudjelovati u kreiranju svoje budućnosti – teme su o kojima će zajedno sa svojim vršnjacima i drugim zanimljivim gostima progovarati generacija koja stvara nove odnose, vrijednosti i trendove.

U trendingu

U trendingu

Foto: HRT / HRT

Kako je nastajala hrvatska pop glazba, od Ive Robića do Novog vala? Doznajte u emisiji Stari saksofon od 14:05. Emisiju koja se bavi razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih uređuje i vodi Robert Mareković

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

Osebujni glazbeni sastav iskričavog imena "Spark" svoje glazbene putanje traži u spojevima različitih svjetova, pa je tako i njihov program u kojem povezuju tri B - odnosno Bacha, Beria i Beatlese - naslovljen "Počast glazbenim herojima". No, članovi kvinteta "Spark" i sami kreiraju glazbu u počast glazbenim herojima pa tako i kao solisti, ili u koncertantnoj formaciji solo-tutti, ili kao svojevrsni band, iznose intrigantne glazbene posvete, miješajući stilove i istražujući različite zvukovne mogućnosti iz bogatog arsenala instrumenata. U ciklusu Oda-birano od 18:05 slušamo dio njihova nastupa na prošlogodišnjem festivalu komorne glazbe u Mettlachu.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 govorimo o izložbi "Mario Beusan/hommage umjetniku" u Galeriji ULUPUH. Najavljujemo dva zanimljiva filmska ciklusa u zagrebačkom kinu Tuškancu, redatelja Lukasa Nole i Terryja Gilliama

Gost Kulturnog kolokvija je, pak, vrhunski umjetnik svjetskog glasa - koreograf, redatelj, izvođač Matija Ferlin čiji je trosatni solo "Muka po Mateju" oduševio publiku i kritiku te dobio Nagradu hrvatskog glumišta. Kako ju je stvarao? Što mu znači obitelj i vjera? Zašto češće ne izvodi na našim pozornicama?

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U terminu Koncert do ponoći od 22:30 donosimo snimku koncerta Nene Belana & Fiumensa kojim su proslavili 25 godina zajedništva fenomenalnim koncertom na Prokurativama koji je održan 1. srpnja prošle godine. Prvi dio koncerta "Mediteranski orkestar", u odličnom aranžmanu Olje Dešića potpomognuti gudačima i brass sekcijom na čelu s Jakšom Jordesom raspjevali su publiku i oduševili starim poznatim pjesmama u novom ruhu.Nakon toga uslijedila je "Rock galama" koja je sve podigla na noge i rasplesala Prokurative, a poseban trenutak je bio kada je na pozornici zapjevala i Zorica Kondža.

Koncert do ponoći

Koncert do ponoći

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U terminu Radio romana, od 8:30, emitirat ćemo novi nastavak romana "Črna mati zemla" prema djelu Kristijana Novaka.  

Radio roman

Radio roman

Foto: HRT / HRT

Po čemu se likovi u novoj zbirci priča Dalibora Šimprage "Izvještaj o generaciji"razlikuju od likova iz njegove poznate zbirke nastale prije dvadesetak godina "Kavice Andreja Puplina"? 
Kako Laura Marchig, književnica, kulturna djelatnica i istaknuta pripadnica autohtone talijanske zajednice u Hrvatskoj u svojoj dvojezično objavljenoj knjizi "Schmarrn" spaja tradiciju, kulturu i gastronomiju? Koliko poznajemo iznimnu književnu baštinu Indije i kako Studij indologije na Sveučilištu u Zagrebu već 60 godina osigurava preduvjete za njezino proučavanje doznajte u Signaturi od 9 sati.

Signatura final

Signatura final

Foto: HRT / HRT

Neke vrste neočekivano dugo žive. Proučavajući kako im to uspijeva, istraživači se nadaju da će otkriti čimbenike koji utječu na ljudsku dugovječnost. Više otkrivamo u Dobu znanosti od 10:30. 

U emisiji Pro musica od 11 sati slušamo Parizom nadahnute skladbe pariških i nepariških skladatelja, u rasponu od Marina Maraisa do Michaela Nymana.

Doba znanosti

Doba znanosti

Foto: HRT / HRT

O tome krade li umjetna inteligencija talent ljudskih umjetnika, bit će riječi u Prozoru u digitalno, od 13 sati. 

Na kompaktnoj ploči pod naslovom "ljubav i čežnja" mezzosopranistice Magdalene Kožene, Berlinske filharmonije i dirigenta Simona Rattlea, okupljena su vokalna djela Mauricea Ravela, Gustava Mahlera i Antonina Dvořáka, a poslušajte ih u emisiji Riječ je glazba je riječ od 13:30. 

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno

Foto: HRT / HRT

Povijest je jedna od znanstvenih disciplina koja ima tu sreću (ili nesreću) da njezine pojedine sastavnice i teme kojima se bavi često pobuđuju interes u javnom prostoru. Stoga se unutar historiografije otvorilo i jedno posve novo interdisciplinarno područje nazvano "javna povijest" koje pokušava odgovoriti na pitanja kako ljudi percipiraju povijest. Zato ćemo u današnjim Povijesnim kontroverzama od 15:05 na Trećem program Hrvatskoga radija pokušati dati odgovor na ta i neka druga pitanja iz područja odnosa javnosti i historiografije, a naš sugovornik je doc. dr. sc. Branimir Janković s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Povijesne kontroverze

Povijesne kontroverze

Foto: HRT / HRT

Djelo "Lisac" Davida Herberta Lawrencea emitirat ćemo u terminu Radio drame od 18 sati. 

U povodu 100. godišnjice rođenja u emisiji Vrijeme je za jazz , od 19 sati, slušat ćemo izvedbe Milta Jacksona, jednog od najvažnijih vibrafonista u povijesti jazza. 

Radio drama

Radio drama

Foto: HRT / HRT

Reprodukciju koncerta violončelista Janka Frankovića i pijanista Petra Krokara, održanog 13. studenog prošle godine u sklopu 56. tribine mladih glazbenih umjetnika "Darko Lukić", emitiramo u emisiji Od podija do podija, od 20 sati. 

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

U emisiji Dnevnici, pisma, govor iz prvo lica od 22:03 nastavljamo s objavljivanjem ulomaka iz autobiografskih zapisa o pisanju autorice Nade Mihoković-Kumrić.

Prvi dio poglavlja "Umjetnički sud i sud ukusa" iz knjige "Estetika glazbe" Carla Dahlhausa donosimo u emisiji Poslije zvuka, od 22:30. 

Esej "Novac, tržišta, muzeji" Cynthie Freeland, čitamo u Ogledima i raspravama od 23 sata.

"Bagatelu" Blagoja Berse i "Noćnu pjesmu" Edwarda Elgara izdvajamo u emisiji Kasni zvuci od 23:30. 

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!