Ovoga utorka preporučujemo na radiju

14.06.2022.

08:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kad se suglasnik l na kraju sloga ili riječi pretvori u vokal o, na djelu je - vokalizacija. O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji o kazalištu Lica i sjene od 10:05 poslušajte kako se pitanjem međuljudskih odnosa u maloj sredini bavi predstava Sorry Bobe Jelčića u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu te koje je pisce to kazalište nagradilo za suvremeni dramski tekst, u Dubrovačkom kazalištu upoznat ćemo Sinjorinu Esteru u drami Matka Sršena a u Zadru nas čeka Dragon teatar. 

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Kakva čarolija se događa i u što se sve može pretvoriti papir u rukama origami-umjetnika, poslušajte u emisiji Umjetnost u mreži u 12.30.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

Dojenje kao društveni i kulturni fenomen neodvojivo je povezano sa stavovima nekog društva prema ženama općenito i ženskome tijelu, kao i njihovim ekonomskim položajem u tom društvu. U emisiji Poveznice od 13:10 danas govorimo o ekonomskim okolnostima i vezama između obrazaca dojenja i uloge žene u radnoj sferi, a naša je gošća Anđela Runjić Babić, doktorandica na Odsjeku za komparativnu književnost zagrebačkog filozofskog fakulteta.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati izvedbe Đele Jusića.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Višnje Biti: Najljepše su drvene igračke. Drvo je topao, mekan, ugodan i taktilan materijal za izradu igračaka. Danas ga je u najvećoj mjeri zamijenila plastika, ali izrada drvenih igračaka zadržala se ipak u Hrvatskoj u pojedinačnoj i zadružnoj proizvodnji.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

Uz međunarodni dan arhiva, ciklus Oda-birano od 18:15 ponovno donosi ulomak intervjua s velikim glazbenikom Leonardom Bernsteinom što ga je novinar Studs Terkel snimio 1985. godine. Široki spektar tema pokriven u tom razgovoru dviju američkih legendi kreće se u rasponu od promišljanja razdjelnica i poveznica između jazza i klasične glazbe, preko rasprave o američkom rasizmu i utjecaja hladnoratovskoga okruženja na kulturu i umjetnost, sve do Bernsteinovih pogleda na ulogu glazbe u obrazovnom sustavu.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19: 48 pripremili smo priču Braće Grimm: Hrabri krojačić.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 u hrvatskim kinima najavljujemo domaću premijeru filma Divljaci redatelja Darija Lonjka, odnosno film Giulietta i duhovi u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata, talijanskog redatelja i scenariste, jednog od najutjecajnijih redatelja 20. stoljeća, Federika Fellinija.

Bilježimo zagrebački nastup poznatog svjetskog govornika, kanadskog kliničkog psihologa i književnog autora današnjice, dr. Jordana B. Petersona, koji u okviru svjetske turneje Izvan reda (Beyond Order) večeras gostuje u dvorani Vatroslava Lisinskog. Najavljujemo i novo viđenje starogradskih romansi u izvedbi popularnog hrvatskog tenora Tvrtka Stipića, kao i sjajne buduće glazbene programe prestižnih institucija u našoj zemlji. 

U Kulturnome kolokviju emitirat ćemo razgovor koji je Gordana Ostović snimila s jednom od upečatljivijih glumačkih osobnosti na našoj kazališnoj sceni, glumcem Sinišom Popovićem, koji je dobitnik ovogodišnje Godišnje nagrade Vladimir Nazor za kazališno ostvarenje.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 18:35 u emisiji Linija povjerenja govorimo o problemu svih vrsta ovisnosti. Otvaramo različite teme iz područja ovisnosti i mentalnog zdravlja.

Linija povjerenja

Linija povjerenja

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija slušat ćemo reprodukciju koncerta harfistice Veronike Ćiković, održanog u dvorani Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu, 23. listopada 2021., u sklopu 55. tribine mladih glazbenih umjetnika Darko Lukić. Na programu su djela Bacha, Uhlika, Faurea, Tourniera i Salzeda.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!