Ovoga utorka preporučujemo na radiju

14.03.2023.

07:18

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.  

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Drugi smo u Europskoj uniji po smrtnosti od raka debelog crijeva. Svaki dan se otkrije između 9 i 10 novih slučajeva, a umre čak šest osoba. U povodu ožujka, mjeseca svjesnosti o raku debeloga crijeva o prevenciji i liječenju te zloćudne bolesti govorimo u emisiji Izaberi zdravlje od 8:05. Gosti su koordinatorica Nacionalnoga programa za rani probir raka debeloga crijeva iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo dr. med. Nataša Antoljak, predsjednik Hrvatskoga gastroenterološkoga društva prof. dr. sc. Ivica Grgurević, doc.dr.sc. Petar Matošević sa Zavoda za onkološku kirurgiju KBC Zagreb i specijalist onkologije i radioterapije dr. med. Davor Kust iz Kliničko bolničkoga centra Sestre milosrdnice.  

Izaberi zdravlje

Izaberi zdravlje

Foto: HRT / HRT

Vlada je odlučila ukinuti Krizni zakon kojim su mirovine ostvarene po posebnim propisima prvi put smanjene za 10 posto - vratit će se pet posto u ovoj i pet u idućoj godini. Dosta nedoumica izazvao je i dodatak po danima provedenim u borbenom sektoru prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz 2017. Zašto nisu svi dobili to povećanje iako su bili u borbenom sektoru i zašto je on vezan samo uz najnižu mirovinu, te koji je postupak za povrat 10 posto kriznog zakona, o tome razgovaramo u Prvoj crti od 9:30. 

Prva crta final

Prva crta final

Foto: HRT / HRT

U emisiji o kazalištu Lica i sjene od 10:05 govorimo o Enigmatskim varijacijama predstavi prema drami Erika Emanuela Schmita koja se postavila u zagrebačkom HNK-u, bili smo na Mjesečevim sjenama u dječjem kazalištu Dubrava i vidjeli kako se sa coprnicama i baukačima Zdenka Bašića poigrala Ivana Peroš, a čut ćemo i kako se poznata brodvejska monokomedija Pračovjek Roba Beckera postavila na scenu Zorin doma u Karlovcu.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosi obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.   

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

U današnjim Poveznicama od 12:23 u drugom nastavku serijala Orijentalni ćilimi govorimo o porijeklu, umijeću tkanja, bojama i materijalima od kojih se izrađuju, te o najstarijim očuvanim primjercima.

Emisija U trendingu od 13:10 u fokus stavlja interese i potrebe digitalne generacije. Odrastanje i obrazovanje uz nove medije, prilike i izazovi s kojima se susreću, tko su im uzori, o čemu kritički promišljaju i žele li aktivno sudjelovati u kreiranju svoje budućnosti – teme su o kojima će zajedno sa svojim vršnjacima i drugim zanimljivim gostima progovarati generacija koja stvara nove odnose, vrijednosti i trendove.  

Galerija
Poveznice, Foto: HRT/HRT
U trendingu, Foto: HRT/HRT

Kako je nastajala hrvatska pop glazba, od Ive Robića do Novog vala? Doznajte u emisiji Stari saksofon od 14:05.

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno-mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

U novoj dokumentarno-glazbenoj priči Pjesme o ljubavi i tijelu koju je za ciklus Oda-birano od 18:05 osmislila i ostvarila autorica Ivana Lulić, glazbenica i pjesnikinja Zrinka Posavec govori o svojem istoimenom albumu te pjesničkoj zbirci Maria Callas se baca u more.

Galerija
Stari saksofon, Foto: HRT/HRT
Dnevni ritam, Foto: HRT/HRTOda-birano, Foto: HRT/HRT

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 najavljujemo 5. Festival svjetla u Zagrebu te govorimo o osobinama i vrijednostima filmova za djecu. U Kulturnome kolokviju, pak, gostuje redatelj Radislav Jovanov Gonzo. Režirao je više od 350 glazbenih spotova, posljednji je onaj za pjesmu Mama ŠČ! riječkog benda Let 3 koji će našu zemlju predstavljati na natjecanju za Pjesmu Eurovizije u svibnju. Također, od prošlog tjedna u domaćim se kinima prikazuje njegov dugometražni redateljski prvijenac Punim plućima, drama koja je na prošlogodišnjem pulskom festivalu osvojila Zlatne arene za fotografiju i oblikovanje zvuka. 

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu.  

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 18 u terminu Radio drame emitiramo djelo Dejana Šorka Bolest Franje Gajana. Glavno lice obolijeva od neobične bolesti. Čekajući u bolničkom krevetu da stigne dan ozdravljenja shvaća da se život jednako kotrlja i bez njega, te da je on, ovako bolestan, za svoju malu obitelj postao nepotrebni višak. Posljednja gesta - okretanje prema zidu - izraz je tupe patnje, pa i predaje koju su već na svoj način učinili vječni bolesnici oko njega s kojima dijeli bolničku stvarnost. 

radio drama

radio drama

Foto: hrt / -

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!