Ovoga utorka preporučujemo na radiju

21.03.2023.

07:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.  

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U Hrvatskoj još radi oko 400 pirotehničara. To su ljudi koji stoje između preostale ratne opasnosti i normalnog života kojega želimo živjeti. Prema procjenama, još su tri godine potrebne da bi se Hrvatska očistila od mina, ali kako se taj proces bliži kraju, ostali su tereni na nekadašnjim prvim crtama, obilato posuti minama, sve su nepristupačniji i sve teži. Iako im je posao sve opasniji, svi skupa pirotehničara se sjetimo eventualno kad netko strada ili kad organiziraju prosvjed nezadovoljni uvjetima rada. O tome poslušajte u emisiji Prva crta od 9:30 Urednica je Miruna Kastratović.

Prva crta podcast

Prva crta podcast

Foto: HRT / HRT

U emisiji o kazalištu Lica i sjene od 10:05 družit ćemo se Bakicama u istoimenoj predstavi koju je prema svjedočanstvima žena koje preživljavaju skupljajući plastične boce napravio kolektiv Igralke. Saznat ćemo na kakve su beskrupulozne spletke spremni likovi Ožalošćene porodice Branislava Nušića koju su izveli u Satiričkom kazalištu Kerempuh, a podsjetiti ćemo vas i na Svjetski dan kazališta za djecu i mlade.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosi obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U današnjim Poveznicama od 12:23 u trećem nastavku serijala o orijentalnim ćilimima, o njihovu dizajnu, motivima i ornamentici govori Ljiljana Hajdarović, voditeljica Odjela tekstila Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

Emisija U trendingu od 13:10 u fokus stavlja interese i potrebe digitalne generacije. Odrastanje i obrazovanje uz nove medije, prilike i izazovi s kojima se susreću, tko su im uzori, o čemu kritički promišljaju i žele li aktivno sudjelovati u kreiranju svoje budućnosti – teme su o kojima će zajedno sa svojim vršnjacima i drugim zanimljivim gostima progovarati generacija koja stvara nove odnose, vrijednosti i trendove.

U trendingu

U trendingu

Foto: HRT / HRT

Kako je nastajala hrvatska pop glazba, od Ive Robića do Novog vala? Doznajte u emisiji Stari saksofon od 14:05.

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:05 donosimo koncertne izvedbe jedinstvenih obrada romantičkih popijevaka za glas i klavir koje su skladali velikani 19. stoljeća Robert Schumann, Johannes Brahms i Franz Schubert. Austrijska pjevačica i flautistica Lia Pale i pijanist i aranžer Matthias Rügg već su godinama povezani u projektu koji jazz ruhom odijeva poznate naslove Lieda koje su potom okupili u nekoliko već objavljenih nosača zvuka, a objedinjeni izbor naslovljen "Velika Europska pjesmarica" koncertno su predstavili u Ljubljani na festivalu Jazz All Stars 2021.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15, u Kulturnom kolokviju gošća je koreografkinja i redateljica Ksenija Zec. Saznat ćemo zašto se često u svojim predstavama bavi intimom , kako funkcionira na tijelima izvođača tehnika životinja, kako radi sa slijepim i slabovidnim osobama, što je to klaunerija u kazalištu, što joj je značila suradnja sa Zagrebačkim plesnim ansamblom te kakva je pozicija plesnog umjetnika danas.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 15:05 u emisiji Povijesne kontroverze razgovaramo o granicama i opsegu Slavonije u srednjemu i ranomu novomu vijeku, a naši sugovornici su dionici znanstveno-istraživačkog projekta "S(c)lavnoni(j)a: ime, opseg i granični položaj u srednjem i ranom novom vijeku" izv. prof. dr. sc. Hrvoje Kekez s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i dr. sc. Robert Skenderović iz Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest u Slavonskom Brodu.

Povijesne kontroverze

Povijesne kontroverze

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.  

Multimedijska platforma HRTi

Multimedijska platforma HRTi

Foto: Ilustracija / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!