Ovoga utorka preporučujemo na radiju

28.03.2023.

07:59

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.  

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji o kazalištu Lica i sjene od 10:05 govorimo o predstavi Moj muž koju prema pripovijetkama Rumene Bužarovske u Zagrebačkom kazalištu mladih sprema redateljica Dora Ruždjak Podolski a bavi se pozicijom žena u današnjem društvu, čut ćemo i kako se sprema kazališni projekt Novi Sotona koprodukcija estonskog kazališta Vaba Lava i Eurokaza u kojoj redatelj Branko Brezovec spaja tekst estonskog klasika Tamsarea i dramu Požar Strasti našeg Josipa Kosora, a saznat ćemo i kako su u HNK-u Ivana Zajca u Rijeci na scenu postavili roman Rastanci Mani Gotovac dojmljivu priču o ljubavi i strasti.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosi obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U Poveznicama od 12:23 u četvrtom i posljednjem nastavku serijala o orijentalnim ćilimima, otkrivamo njihove čarobne moći, od onih koje imaju u predajama i pričama, do onih koje imaju u stvarnosti. O ćilimu kao književnom motivu i o motivima iz književnosti na ćilimima, o simboličkim i kulturnim funkcijama orijentalnih ćilima, te o tome kako orijentalni ćilimi mogu poništavati granice prostora i vremena i kako ih mogu stvarati, govori Ljiljana Hajdarović, voditeljica Odjela tekstila Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

Emisija U trendingu od 13:10 u fokus stavlja interese i potrebe digitalne generacije. Odrastanje i obrazovanje uz nove medije, prilike i izazovi s kojima se susreću, tko su im uzori, o čemu kritički promišljaju i žele li aktivno sudjelovati u kreiranju svoje budućnosti – teme su o kojima će zajedno sa svojim vršnjacima i drugim zanimljivim gostima progovarati generacija koja stvara nove odnose, vrijednosti i trendove. 

U trendingu

U trendingu

Foto: HRT / HRT

Kako je nastajala hrvatska pop glazba, od Ive Robića do Novog vala? Doznajte u emisiji Stari saksofon od 14:05. 

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

Ciklus Oda-birano od 18:05 predstavlja "Skandinavske razglednice", izbor iz serijala podcasta što ga je uz Međunarodni dan žena 2021. godine za Europsku radiodifuzijsku uniju osmislio i realizirao Danski radio u suradnji s BBC-jem. Kratke pripovijesti o sedam skandinavskih skladateljica s fokusom na različitim aspektima života i na izazovima s kojima se susreću žene u svijetu glazbe, u ovom projektu slušatelje uvode u izuzetne i nezaboravne životne i glazbene priče o Šveđanki Amandi Maier, Finkinji Kaiji Saariaho, Norvežankama Signe Lund i Pauline Hall te Dankinjama Hildi Sehested, Else Marie Pade i Louise Alenius.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 najavljujemo najzanimljivije filmove koji su na programu 19. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, kao i zanimljive glazbene susrete ovoga tjedna u našem glavnom gradu. U Kulturnome kolokviju gostuje Stjepo Butijer, u povodu nedavno objavljene monografije koja daje pregled njegova dugogodišnjeg rada – Arhitektura kao obazriva igra različitih napetosti.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20:35 na Drugom programu možete pratiti prijenos kvalifikacijske nogometne utakmice za Europsko prvenstvo Turska – Hrvatska.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U emisiji Povijesne kontroverze od 15:05 razgovaramo o tome kako je izgledao život nogometnih zvijezda dvadesetih godina prošloga stoljeća, kako je u to vrijeme nogomet bio spojen s politikom i kako su brutalni bili tadašnji policajci saznajemo iz burnog života Vladimira Vineka o kojemu razgovaramo s dr. sc. Mariom Stipančevićem.

Povijesne kontroverze

Povijesne kontroverze

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.  

Multimedijska platforma HRTi

Multimedijska platforma HRTi

Foto: Ilustracija / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!