Ovoga utorka preporučujemo na radiju

05:50 / 21.06.2022.

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Umjetnost u mreži od 12:30, donosimo vam priču o svetačkim ili crkvenim medaljicama koje su od samog početka pojavljivanja bile omiljene među vjerničkim pukom. Priču o svecima i biblijskim scenama na medaljicama ispričala nam je pomoćnica ravnateljice za arheološku baštinu Hrvatskoga restauratorskog zavoda, arheologinja Ana Azinović Bebek.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

Odijevaju se u kostime, a nisu maškare; susreću se, kako oni kažu, na geekovskom Božiću i prate sva Marvelova djela - u današnjim Poveznicama od 13:10 predstavit ćemo kulturu ljubitelja znanstvene fantastike.

O SFerakonu i cosplayu razgovaramo s Vanjom Kranjčević i Dejanom Frankovićem, članovima društva SFera te Robertom Čordaš koja izrađuje kostime za konvencije i u njima sudjeluje u cosplayu.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

Kako je nastajala hrvatska pop glazba, od Ive Robića do novog vala? Doznajte u emisiji Stari saksofon od 15:30. Emisiju koja se bavi razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošloga stoljeća pa sve do ranih osamdesetih, uređuje i vodi Robert Mareković.

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan glazbe i zaključak svoje 10. sezone cikluOda-birano od 18:15 proslavit će posebnim radiofonskim objedom - na rasporedu je nova premijera jednostavnog naslova "Eksperimentalni ručak Ivanke i Mrleta".

Dokumentarno-glazbena priča autorice Ivane Lulić donosi priču životnog i umjetničkog para Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta o njihovu glazbenome putu i novoj razini umjetničkog djelovanja.

Nekoliko dana nakon velike promocije novog albuma "Magelli" u Zagrebačkom kazalištu mladih, razgovor tijekom ručka u njihovu domu otkriva detalje suživota prožetog umjetnošću, a posebno o stvaranju filmske i kazališne glazbe, te o glazbenom projektu Mr.Lee & IvaneSky, koji je posve drugo od matičnih im bendova Stampedo i Let 3.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

Pozdravimo ljeto prigodnim odabirom sladoleda. Za kakav sladoledni okus imate ukus? Razmatramo u emisiji Govorimo hrvatski od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 pozivamo u zagrebački Muzej suvremene umjetnosti na ciklus "Isto nebo" Katarine Ivanišin Kardum te najavljujemo 15. Festival mediteranskog filma Split i novu sezonu HRT-ove Sunčane strane Prisavlja. Pravnik i pjesnik, prof. dr. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu gost je Blanke Jergović u Kulturnom kolokviju.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati možete slušati emisiju Andromeda, koja više od dvadeset godina, utorkom, u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U emisiji Vrijeme je za jazz od 19 sati predstavit ćemo knjigu "Gore nego psetu" Charlesa Mingusa u izdanju riječkog Ex librisa, u prijevodu Saše Dracha, koja je objavljena u povodu 100. godišnjice rođenja tog slavnog jazz glazbenika.

Od 21 sat možete pratiti izravni prijenos koncerta "Sunčana strana Prisavlja" uz Svjetski dan glazbe 21. lipnja. Simfonijskim orkestrom i Zborom Hrvatske radiotelevizije ravna Ivo Lipanović. Sudjeluju solisti Jelena Kordić, Ante Jerkunica, Filip Filipović, Darija Auguštan i Lana Kos.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!