Ovoga utorka preporučujemo na radiju

30.05.2023.

Zadnja izmjena 07:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.  

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od 10 sati u povodu Dana državnosti u izravnom prijenosu pratite euharistijsko slavlje za Domovinu. Misu će predvoditi zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U današnjim Poveznicama od 12:23 u drugom nastavku serijala Berlinski triptih posvećenog kulturnoj sceni Berlina u dvadesetim godinama 20.stoljeća, govorimo, između ostaloga, o Operi za tri groša Bertholda Brechta i Kurta Weilla i glumici Marlene Dietrich.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

Emisija U trendingu od 13:10 u fokus stavlja interese i potrebe digitalne generacije. Odrastanje i obrazovanje uz nove medije, prilike i izazovi s kojima se susreću, tko su im uzori, o čemu kritički promišljaju i žele li aktivno sudjelovati u kreiranju svoje budućnosti – teme su o kojima će zajedno sa svojim vršnjacima i drugim zanimljivim gostima progovarati generacija koja stvara nove odnose, vrijednosti i trendove. 

U trendingu

U trendingu

Foto: HRT / HRT

Kako je nastajala hrvatska pop glazba, od Ive Robića do Novog vala? Doznajte u emisiji Stari saksofon od 14:05. Emisiju koja se bavi razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih uređuje i vodi Robert Mareković.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Stari saksofon / HR1

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

Hrvatska je glazba ranijih stoljeća nerijetko tražila put do suvremenih interpretacija ili novijih tumačenja, a naš odabir povezuje važna skladateljska imena - od Ivana Lukačića do Luke Sorkočevića, uz Filipa Vranjanina, Vinka Jelića i Tomasa Cecchinija. Za posebnu emisiju u ciklusu Oda-birano od 18:05, uz Dan državnosti, slušamo interpretacije zabilježene pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija, a radi se o izboru s albuma "Ne le tue braze" ansambla Antiphonus i gostujućih vrhunskih vokalnih solista, te s albuma koji je 2019. donio nove interpretacije Simfonija Luke Sorkočevića. 

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

Od 20:10 svečanim koncertom Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu obilježavamo Dan državnosti i 10. godišnjicu članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Nastupaju Zbor, Orkestar i Balet HNK-a u Zagrebu te operni solisti: Valentina Fijačko Kobić, Darija Auguštan, Dubravka Šeparović Mušović, Emilia Rukavina, Domagoj Dorotić, Filip Filipović, Ljubomir Puškarić, Marin Čargo, Benjamin Šuran, Luciano Batinić i Siniša Štork. Dirigent je maestro Ivo Lipanović.

Na programu su poznata djela Verdija, Wagnera, Straussa Sr., Lisinskog, Tijardovića, Gotovca i Zajca.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija pripremili smo prigodnu glazbu za Dan državnosti. Uz ostalo poslušajte Hrvatske plesove Ivana pl. Zajca, uvertiru iz opere Porin Vatroslava Lisinskog, Dvije hrvatske rapsodije za violinu i komorni orkestar Frana Lhotke te suitu iz baleta Licitarsko srce Krešimira Baranovića.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.  

Multimedijska platforma HRTi

Multimedijska platforma HRTi

Foto: Ilustracija / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!