Ovoga utorka preporučujemo na radiju

19.09.2023.

07:05

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Procjene govore da bi Hrvatska na godinu mogla imati oko osam tisuća novih slučajeva Alzheimera, odnosno ukupno oko 40 tisuća oboljelih s demencijom. Što se krije iza bombastične vijesti da imamo prvi lijek protiv Alzheimerove bolesti? Jesmo li na početku nove ere u liječenju te bolesti? U povodu Svjetskoga dana borbe protiv Alzheimera u emisiji Izaberi zdravlje od 8:05 gostuje jedan od članova tima za istraživanje lijeka i jedan od vodećih europskih istraživača Alzheimerove bolesti sa Karolinskog institutu u Stockholmu prof. Nenad Bogdanović

Govorit ćemo o još jednom aktualnom problemu o kojemu se šuti – poremećajima prehrane kod muškaraca. O tome smo razgovarali s voditeljem Dnevne bolnice za poremećaje prehrane pri Klinici za psihijatriju Sveti Ivan Zagreb dr. Hrvojem Handlom. Urednica i voditeljica emisije je Sandra Erak.

Izaberi zdravlje

Izaberi zdravlje

Foto: HRT / HRT

Od 9:30 možete pratiti izravni prijenos Aktualnog prijepodneva iz Hrvatskog sabora.

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam, informativno-mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:05 premijerno donosimo Angloameričke razglednice, izbor iz serijala podcasta što ga je uz Međunarodni dan žena 2021. za Europsku radiodifuzijsku uniju osmislio i realizirao Danski radio u suradnji s BBC-jem. Kratke pripovijesti o šest skladateljica - Britankama Ethel Smyth, Elizabeth Maconchy i Phillys Tate te o Amerikankama Amy Beach, Florence Price i Ruth Crawford Seeger - fokusirane su na različite aspekte njihovih privatnih i profesionalnih života.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 govorimo o jesenskoj shemi Hrvatskoga radija, najavljujemo retrospektivu filmova američkog redatelja i scenarista Briana De Palme u zagrebačkom kinu Tuškanac te ističemo ciklus predstava i razgovora o tabu temama za djecu i mlade pod nazivom “bolje da o tome (ne) razgovaramo”. U tijeku je i plesni festival Improspekcije – poslušajte koje predstave i popratne programe nudi.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U Kulturnome kolokviju gostuje inovator, fizičar, znanstvenik, pedagog i likovni umjetnik – profesor emeritus Vilko Žiljak, čija retrospektivna izložba 50 godina kompjutorske grafike do 20.9. traje u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu. Izložba je koncipirana kao svojevrsni udžbenik razvoja digitalne grafike kroz vrijeme, a publika može razgledati stotinjak radova od onih prvih nastalih sredinom prošloga stoljeća na uredskim printerima do najnovijih ostvarenih na suvremenim računalima. Vilko Žiljak sa suradnicima dobio je mnogobrojna međunarodna i domaća odličja za inovacije, dobitnik je Zlatne kune za životno djelo 2008. i Državne nagrade za znanost 2010. godine, a predavao je na nekoliko fakulteta na kojima je osnivao nove kolegije.

Kulturni kolokvij

Kulturni kolokvij

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 18 sati glazbena emisija Mala škola rock'n'rolla donosi pregršt domaće i strane rock glazbe koju odabire urednik i voditelj Gordan Penava Pišta. Mozaična je to rock emisija koja slušateljima nudi puno dobre glazbe uz blago edukativan učinak!

Mala škola rock'n'rolla

Mala škola rock'n'rolla

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 18 sati u terminu Radio drame emitiramo djelo Henria Barbussea: PISMA SUPRUZI. Henri Barbusse na početku Prvog svjetskog rata ima reputaciju pisca i urednika, star je 41 godinu i deklarirani pacifist koji ipak bira odlazak u rat smatrajući da mu je dužnost braniti francusku domovinu. Dok se bori na prvoj liniji ili radi u pozadini, u sanitetu, piše neprestance pisma supruzi, fotografira i piše prozu koju postupno uobličava u romanesknu građu. Smatra da je arhiviranje ratne strahote način borbe protiv svih budućih ratova. No, u svemu tome dolazi i do duboke spoznaje o ljudskoj gluposti koja će vrlo vjerojatno već za "dvadesetak godina" dovesti do nove svjetske klaonice, te prokazuje nacionalizam kao zlo koje vodi tome.

Radio drama

Radio drama

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!