Ovoga utorka preporučujemo na radiju

05.07.2022.

07:46

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45 jezična tema su nam neobična mucanja pri ispisivanju radnog vremena. Što zapravo znači crtica?

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U Ljetu na Prvom od 8:05 iz Dubrovnika tematski razgovaramo o dodatnim medicinskim timovima u sezoni. Gost dana je novi direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković, čut ćemo o drugom filmskom Ponta Lopud festivalu i Ljetu u Gružu, obnovljenom dubrovačkom Akvariju, šetnji kroz povijest Mlina i razglednicu Župe dubrovačke.

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U emisiji Umjetnost u mreži u 12:30 vodimo vas u Arheološki muzej u Zagrebu, u kojem je smještena najveća i najznačajnija numizmatička zbirka u Hrvatskoj, koja je sa četvrt milijuna predmeta uz sam bok europskih i svjetskih numizmatičkih zbirki.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

Školstvo kao odgojno-obrazovni sustav u Europi oblikuje se u 19. stoljeću. Kroz dugo 19. stoljeće školstvo će se modernizirati, obrazovni standardi pomalo podizati, a promjene u školskom sustavu istovremeno će i odražavati i poticati i promjene u društvu. Kako su se kroz školski sustav podizali zdravstveni kriteriji i kako se u tom smislu prosvjećivalo stanovništvo, kako su školski vrtovi bili rasadnici novih ideja u poljoprivredi, ta kako se mijenjao položaj žena u obrazovanju o tome govorimo u Poveznicama od 13:10.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati izvedbe Đanija Maršana.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Ivane Gudelj: "I ja imam priču". Promjena identiteta ne donosi razliku. Samo tek druge priče o sebi za one druge.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

Uoči svečanog otvorenja 62. Glazbenih večeri u Sv. Donatu, u ciklusu Oda-birano od 18:15 ponovno donosimo dokumentarni radiopis "Donat, Katarina i Danijel" u kojem je autor Dario Poljak istražio i zabilježio obnavljanje festivalskog programa rane glazbe na prošlogodišnjem izdanju tog festivala u Zadru.

Središnja osoba ove dokumentarne priče je Katarina Livljanić, muzikologinja i pjevačica koja je sada umjetnička voditeljica festivalskog dijela posvećenog ranoj glazbi, a sudjelovali su još i muzikologinja Dina Bušić (predsjednica festivalskog vijeća) te umjetnici koji su prošloga ljeta gostovali u tom ranoglazbenom dijelu festivala - dirigent Anatolij Grindenko te čembalist, bas i skladatelj Elam Rotem.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Jagode Sablić: Sunce pospanac i nestašni oblak.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 oprostit ćemo se od kolege Miljenka Jelače, dugogodišnjeg radijskog urednika, glazbenog publicista i pravnog stručnjaka koji nas je napustio prošle subote. Najavit ćemo sadržaj 13. Ljetnih noći Teatra Exit na nekim novim zagrebačkim lokacijama, kao i veliki ciklus sjajnog britanskog filmskog redatelja Alfreda Hitchcocka koji cijelog srpnja traje u zagrebačkome kinu Tuškanac. Glede dobrih filmova, govorit ćemo i o Motovun Film Festivalu koji u programu nudi više od sto filmova, atraktivne koncerte i niz popratnih zbivanja.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati možete slušati emisiju Andromeda koja u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u emisiji "Od podija do podija" slušat ćete snimku koncerta Cantus Ansambla i solista, održan 23. studenog 2020. u Hrvatskom glazbenom zavodu, u povodu 75. obljetnice Hrvatskog društva skladatelja.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!