Ovoga utorka preporučujemo na radiju

10.05.2022.

06:47

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Je li kuhinja soba i blaguje li se u blagovaoni? Koliko soba ima trosobni stan? O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:05 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 zavirit ćemo u svijet cirkusa i klaunova koji u Zagrebu imaju svoj festival, bili smo na on line premijeri i saznali što se krije u Zakopanim čudima drami Monike Herceg, a prisjetili smo se i našeg velikog redatelja, glumca i pisca Saše Anočića kojemu je u znak sjećanja izdana knjiga njegovih drama Trilogija gubitnika.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Istražujući povijest kazališnog amaterizma u Koprivnici i okolici, Maju Zamljačanec i Vesnu Peršić Kovač, autorice izložbe Pozornica je vaša! zanimalo je kakvu je amatersko kazalište imalo društvenu ulogu, kako se ona mijenjala i što je na nju utjecalo. Kroz izložbu Pozornica je vaša! koja se upravo može razgledati u Gradskim muzeju Koprivnica u emisiji Poveznice od 13:10 vodi nas viša kustosica Vesna Peršić Kovač.  

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih. 


Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati naše predstavnike koji su nastupili na izboru za pjesmu Eurovizije.

U terminu Malih formi od 18:05 premijerno emitiramo djelo Hana Veček: O umjetnosti i novcu, bez nelagode. Razgovor s umjetnicom Nives Čičin Šain o formiranju cijena umjetničkih radova i kako se to mijenja. Utrošeno vrijeme joj nije kriterij nego s koliko bi novca sama bila zadovoljna u zamjenu za određeni rad. Nelagoda se javlja ako je djelo potplaćeno, ali zaključuje da treba raditi najbolje ono što znaš, a sve ostalo će doći spontano i jednostavno.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:15 Pjesmarica swinga predstavlja njemačkog pjevača Toma Gaebela koji u nastupu uz Orkestar Zapadnonjemačkog radija izvodi svoje favorite iz vremena swinga, uspješnice Franka Sinatre, Colea Portera, Jeroea Kerna te Antonia Carlosa Jobima

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo Ezopovu priču Mlinar i magarac.

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 ususret Danu Hrvatske radiotelevizije u Kulturnome kolokviju gostuje Zvonko Šeb, istaknuti „čovjek iz male radijske kutije“, dugogodišnji Glavni urednik Radio Sljemena i Povjerenik za korisnike usluga HRT-a koji je danas aktivan kao član Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 21 sati možete slušati prijenos prve polufinalne večeri izbora za pjesmu Eurovizije 2022.. Ovogodišnje 66. izdanje Eurosonga održava se u Torinu u Italiji zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi grupe Måneskin u Rotterdamu u Nizozemskoj.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu od 20 sati u emisiji Od podija do podija donosimo reprodukciju koncerta tenora Filipa Filipovića i pijanistice Lane Bradić, održanog u Galeriji Prica u Samoboru, 27. rujna 2021., u sklopu 18. izdanja Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika "Ferdo Livadić". Za izvedbe Dvorakovih, Tostijevih, Rossinijevih, Lučićevih, Hatzeovih, Respighijevih, Brittenovih i Donizettijevih skladbi, mladom je glazbeniku dodijeljena Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!