Ovoga utorka preporučujemo na radiju

12.07.2022.

07:56

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kad se što donosi, kad dovozi, a kad dovodi? Mogu li se ta dva značenja donositi u pitanje? Doznajemo u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji Ljeto na Prvom od 8:05 - javljamo se iz Zadra. Krećemo iz zadarske Zračne luke koja ponovno obara rekorde. U lipnju je ostvaren veći promet nego rekordne 2019. godine, a porast broja dolazaka nastavio se i u srpnju.

Za turističku razglednicu javljamo se iz Biograda gdje se ovih dana odmara više od 8 tisuća gostiju ne računajući nautičare. Tu su i novi sadržaji poput novouređenog ljetnog kina, a sprema se i otvorenje Centra za održivi aktivni turizam BioSfera. U obližnjoj Crvenoj luci nalazi se i naš najveći zabavno - tematski park kojeg u sezoni posjeti više tisuća ljudi dnevno, a za iduću godinu planiraju i otvorenje nove atrakcije - vodenog parka s grijanim bazenima.

U emisiji govorimo i o potencijalima razvoja sportskog turizma u Zadru. Tu je doslovno nebo granica - zahvaljujući velikim ulaganjima u Športski centar Višnjik koji se nalazi u samom centru grada. U emisiji se družimo i sa zadarskim turističkim vodičima čiji se posao vraća u normalu nakon dvije pandemijske godine.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Umjetnost u mreži u 12:30 govorimo o riječkoj Palači šećera i slatkim zvonima.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

U Poveznicama od 13:10 vas vodimo u Beč s kraja 18. stoljeća, u svijet visokoga društva, krinolina i napudranih vlasulja i u svijet predivne glazbe, kako bismo vam ispripovijedali priču o Marijani Bakić Paszthory, varaždinskoj plemkinji koja je bila jedna od malobrojnih Mozartovih učenica.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati izvedbe Vinka Coce.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo drugi dio "Pisma Camille Claudel" autorice Katje Šimunić. Dijalog u pokretu između kiparstva i plesa. Radiofonsko pismo o skulpturi Valcer francuske kiparice Camille Claudel.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:15 donosimo dokumentarno-glazbenu priču o čipki i čipkarstvu koju je osmislio autor Davor Schopf. Uz naslov 2Od carskoga ruha, preko otmjenih salona, do baletne scene" priča obuhvaća povijesni razvoj jedinstvene vještine koja je svojoj hrvatskoj tradiciji upisana na popis svjetske nematerijalne baštine, te pronalazi čipkastu prpošnost u glazbi Mozarta ili Carla Philippa Emanuela Bacha, pa sve do novoga baleta "Čipka" koreografkinje Maše Kolar.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19: 48 pripremili smo priču Jasminke Tihi Stepanić: Kako su nastale morske alge.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati možete slušati emisiju Andromeda koja u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u emisiji "Od podija do podija" slušat ćete snimku koncerta Cantus Ansambla Junior, održan 14. veljače 2021. u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!