Ovoga utorka preporučujemo na radiju

19.07.2022.

08:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kako se zapravo zove samonikli, potencijalno i opasni mediteranski grm s krupnim ružičastim, crvenim ili bijelim laticama? Doznajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji Ljeto na Prvom od 8:05 koju emitiramo iz Splita predstavit ćemo novu direktoricu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. I ovo ljeto sva tri splitska studentska doma pretvaraju se u hotele. U Kaštelima uspješna sezona: gradi se i sve više vila s bazenima na padinama Kozjaka. Ultra music festival postao nastavna baza splitskog Sveučilišta. Atraktivna "Nebeska šetnica" na Biokovu privlači sve više gostiju. Najavit ćemo i međunarodno natjecanje u "Big Game ribolovu" u Komiži. Predstavljamo neobičnu znamenitost u Bolu na Braču: "Kuća u kući". Urednik i voditelj je Joško Krželj.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Umjetnost u mreži u 12:30 doznajemo sve o povijesti fotografije, te svjetskim i domaćim trendovima u fotografiranju. Gost je kolega, televizijski snimatelj i fotograf, Ivan Kovač.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

Miris nije samo osjetilni doživljaj, on je i kulturni fenomen. Što nam naša starija književnost može reći o tome kako su mirisala prošla vremena i koji je bio kulturološki značaj mirisa, saznajte u Poveznicama od 13:10 . Naša gošća dr. Lahorka Plejić Poje s Katedre za stariju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu otkrit će nam što se sadilo u vrtovima naših renesansnih gradova, kako je mirisalo u kuhinjama i koji je najsmrdljiviji tekst starije hrvatske književnosti.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati izvedbe pjevačice Zorice Kondža.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Virginie Woolf: Park Kew. 

Sredovječni bračni par i dvoje mladih na pragu zaljubljenosti sučelit će nas s opakostima ljubavnih priča na fonu neosporno divne prirode jednoga parka istodobno tako surove u neizbježnoj borbi za preživljavanje malenoga puža.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:15 predstavljamo novi nosač zvuka osebujnog kanadskog kvarteta Gelato koji donosi "Slasne napjeve". Oboa, glas, violina, čelo i harmonika iznose jedinstvene obrade poznatih i manje poznatih tema - od uvertire Mozartove opere "Čarobna frula", Beethovenove "Patetične" sonate, do tema iz crtanih filmova ili tradicijskih napjeva - kvartet Gelato ovih dana koncertima predstavlja album "Tasty Tunes" objavljen u studenom prošle godine.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi – kultura od 20:15 govorimo o remek djelu slavnog hrvatsko-talijanskog majstora Andrije Medulića Schiavonea, Bogorodica s djetetom koje je prešlo u trajno vlasništvo zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt. Najavljujemo 56. Međunarodnu smotru folkloru Zagreb koja prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu brojnih domaćih i stranih sudionika, kao i Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat koji počinje 22. srpnja. U našem glavnom gradu predstavljamo i muziciranje Svjetskog jazz orkestra glazbenih mladeži, odnosno retrospektivnu izložbu umjetnika Josipa Pina Ivančića.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 19 sati možete slušati emisiju Andromeda koja u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3) 

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija slušat ćete snimku koncerta Cantus Ansambla održan prošle godine u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!