11:41 / 30.08.2020.

Autor: HRT

Pakleni poslovi – drama/triler

-

-

Foto: - / -

Riječ je o intrigantnoj i kompleksnoj priči o požrtvovnosti, časti i (ne)mogućnosti življenja dvostrukih identiteta.
5./6. rujna na HRT – HTV 3 u 2:55 (15)

Mladi Chen Wing Yan policijska je krtica ubačena u redove podzemlja, izuzetno sposoban agent čiji pravi identitet zna samo glavni inspektor Wong Chi Shing, koji ga je i regrutirao prije deset godina. Chenov vršnjak Lau Kin Ming pripadnik je podzemlja koji je također prije jednog desetljeća ubačen u redove policije. Radi za zloglasnog Hona Sama, šefa jedne od najutjecajnijih hongkonških mafijaških organizacija. Obojica su regrutirana kao mladići i sada su već visoko u hijerarhiji svojih organizacija.


Zbog dvostrukog identiteta pate njihovi privatni životi, što je osobito slučaj s Chenom. Dok je Lau svojim radom u policiji stekao poštovanje "kolega" i naklonost inspektora Wonga, i Chen se s uspjehom probijao u hijerarhiji podzemlja, te je donekle postao čovjek od povjerenja moćnog Sama. I Chen i Lau svojim šefovima redovito javljaju korisne informacije o akcijama i stanju u policiji odnosno podzemlju, što obje strane vješto koriste za međusobna nadmudrivanja. No prilikom organiziranja jedne policijske zamke za Sama, koju predvodi glavni inspektor Wong, obojica šefova postat će svjesni da protivnik ima krticu u njihovim redovima.

Impresivna psihološka drama Pakleni poslovi, redateljskog dvojca Wai-Keung Laua i Alana Maka, koja je dobila i dva podjednako uspjela nastavka, na hongkonškom je filmskom festivalu 2003. godine razvikanom akcijskom epu "Heroj" Yimoua Zhanga preotela nagrade u kategorijama najboljeg filma, redatelja i glumca.

Sasvim zasluženo, jer riječ je o intrigantnoj i kompleksnoj priči o požrtvovnosti, časti i (ne)mogućnosti življenja dvostrukih identiteta. O uspjehu i utjecaju filma govori i činjenica da je njegov američki prepravak, s četiri Oscara i Zlatnim globusom ovjenčan hit "Pokojni" (2006.) režirao slavni Martin Scorsese.

U glavnim ulogama nastupaju Andy Lau (Pijani učitelj 2 i 3, Kuća letećih bodeža) i Tony Leung Chiu Wai (Sretni zajedno, Heroj, Pakleni poslovi 3), obojica tijekom karijere višestruko nagrađeni.

U hongkonškoj drami/trileru INFERNAL AFFAIRS / MOU GAAN DOU iz 2002. godine glume i Anthony Wong Chau-Sang, Eric Tsang, Chapman To, Edison Chen, Shawn Yue, Sammi Cheng, Elva Hsiao, Ka Tung Lam.

Scenaristi su Alan Mak i Felix Chong.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!