18:38 / 13.07.2021.

Autor: HRT

Pandora i ukleti Holandez

Nedjelja 25. srpnja na Prvom

Nedjelja 25. srpnja na Prvom

Foto: Pandora i ukleti Holandez / film

U nedjelju 25. srpnja na Prvom programu u 7:55 i 23:30 prikazujemo dramu Pandora i ukleti Holandez (PANDORA AND THE FLYING DUTCHMAN, 1951.). Američki redatelj Albert Lewin (1894.-1968.) napisao je scenarij za ovaj film na temelju legende o ukletom Holandezu. Lewin je bio jedan od istaknutijih holivudskih intelektualaca koji je karijeru počeo kao scenarist, a nastavio kao producent i redatelj. Od 1942. do 1955. godine režirao je šest filmova od kojih je uz "Pandoru" najpoznatiji "Slika Doriana Graya" (1945.), snimljen prema romanu Oscara Wildea. Prava tema "Pandore" nije samo najtragičnija ljubavna priča svih vremena, nego i redateljevo divljenje ljepoti prekrasne mlade zvijezde Ave Gardner.

Nedjelja 25. srpnja na Prvom

Nedjelja 25. srpnja na Prvom

Foto: Pandora i ukleti Holandez / film

Godine 1930. ribari su u moru ispred malog španjolskog grada Esperanze naišli na zagrljene leševe muškarca i žene. Arheolog Geoffrey Fielding (H. Warrender), koji u tom mjestu živi s kćerkom Janet (S. Sim), priča o njima. U Esperanzi je živjela prekrasna Pandora (A. Gardner) zbog koje se Reggie Demarest (M. Goring) ubio pred cijelim društvom u noćnom lokalu nakon što je rekla da se neće udati za njega. Pandoru to nije potreslo.

Stephenu Cameronu (N. Patrick), koji se bavio automobilskim utrkama, obećala je da će se za njega udati ako uništi ono do čega mu je nakon nje najviše stalo. Stephen je pred njezinim očima sa stijene u more gurnuo skupi trkaći automobil. U to je vrijeme Geoffrey Fielding naišao na nizozemski tekst plemića iz 17. stoljeća, koji je okrutno ubio svoju lijepu ženu uvjeren da mu je nevjerna i onda na sudu bogohulio i odbio se pokajati.

Zbog toga je sam samcat stoljećima plovio brodom proklet da tako luta do Sudnjeg dana. Svakih sedam godina pokušavao je upoznati ženu jer samo bi mu prava ljubav vratila smrtnost. Dok se Pandora jedne večeri vozila obalom sa Stephenom Cameronom i Geoffreyem Fieldingom, primijetila je usidrenu jahtu. Otplivala je do jahte i na njoj upoznala Hendricka van der Zeea (J. Mason) koji je plovio sam bez posade. Bio je to "Ukleti Holandez" i oni su se zaljubili jedno u drugo...

Nedjelja 25. srpnja na Prvom

Nedjelja 25. srpnja na Prvom

Foto: Pandora i ukleti Holandez / film

U glavnim su ulogama  James Mason, Ava Gardner, Nigel Patrick, Sheila Sim, Harold Warrender, Marius Goring.

Scenarist i redatelj je Albert Lewin, a urednik Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!